Panna cotta – klasik talijanske kuhinje

Prepoznatljiva talijanska kremasta slastica vrlo je ukusna, ali i jednostavna i brza za izradu.

Panna cotta je vrsta talijanskog pudinga. Iako njezino porijeklo do danas nije sigurno utvrđeno, pretpostavlja se da je ova jednostavna, osvježavajuća slastica nastala početkom XX. stoljeća te da ju je osmislila dama mađarskog porijekla. U regiji Piemonte panna cotta se smatra tradicionalnom slasticom.

Izrađuje se od vrhnja, mlijeka i šećera s dodatkom želatine.  Kao alternativa želatini može se koristiti bjelanjak. Iako doslovni prijevod naziva ove slastice znači kuhano vrhnje, ono se zagrijava onoliko koliko je potrebno da se otope šećer i želatina. U panna cottu se mogu dodavati različite arome, poput vanilije, ruma ili kave. Nakon što se izradi, smjesa se ulijeva u kalupe i stavlja na hlađenje.

Budući da sama slastica nema neki poseban okus, poslužuje se s umakom od bobičastog voća, karamela ili čokolade koji podižu i upotpunjuju okus. Savršeno izrađena panna cotta je izrazito kremasta te se topi u ustima. Slastice slične panna cotti izrađuju se i u Grčkoj, Francuskoj, Engleskoj, ali i Hrvatskoj.

Fotografije: Pixabay

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.