Palačinke – slastica čija povijest seže u kameno doba

Iako je teško odrediti kada su i kako nastale palačinke, pouzdano se zna da su slične slastice jeli  stari Grci i Rimljani. Palačinke su i danas mnogima omiljena slastica, a sve popularnije su i američke palačinke.

Porijeklo palačinki teško je odrediti. Ova je slastica već stoljećima omiljena u mnogim kulturama. Palačinke se smatraju drevnom hranom, a riječ palačinka u spisima se pojavljuje 1430. godine.

Palačinke u povijesti

Analize žitarica škroba pronađenih na 30.000 godina starim alatima upućuju na to da su ljudi već u kamenom dobu izrađivali palačinke. Možda to nisu bile palačinke okusa i izgleda kakvog su danas, no ideja je ista, ravna, pržena slastica. Upravo glavna karakteristika palačinke je da su one ravne.

Stari Grci su izrađivali slasticu sličnu današnjim palačinkama koju su punili medom, stari Rimljani su također radili slasticu sličnu današnjim palačinkama, koja je opisana u Apiciusovoj kuharici. Srednjovjekovne palačinke bile su znatno teže od današnjih palačinki.

Palačinka je slastica najčešće okruglog oblika te ravne površine, a tijesto se najčešće izrađuje od jaja, brašna i mlijeka. Ipak, danas postoje brojni recepti s različitim sastojcima i dodacima.

Palačinke su najčešće tanke, no oblik i struktura variraju od zemlje do zemlje diljem svijeta, a mogu se služiti s raznim dodacima i za razne obroke. Palačinke se mogu motati i slagati na razne načine tako da mogu biti usputni zalogaj, ali i luksuzni desert.

Američke palačinke

U današnje su vrijeme jako popularne američke palačinke koje se od klasičnih razlikuju prvenstveno po debljini i veličini. Osim navedenog, razlika je i u smjesi, koja je znatno gušća od smjese za klasične palačinke te u prašku za pecivo koje se dodaje u smjesu kako bi se palačinke lijepo napuhale i imale spužvastu teksturu.

Budući da je smjesa gušća, ne razlijeva se previše po tavi, i upravo se na taj način dobivaju male, okrugle, debele palačinke. Za razliku od klasičnih, tankih, prozračnih palačinki, američke su debele oko pola centimetra.

Odmah po pečenju na njih se stavlja komad maslaca koji se rastopi i time obogaćuju ove palačinke te one ostaju sočne, spužvaste i tope se u ustima. Slažu se jedna na drugu, a kada su sve gotove, prelijevaju se, najčešće javorovim sirupom. Javorov sirup može se zamijeniti medom, budući da često nije dostupan na našem tržištu. Postoje brojne varijacije na temu pa se tako ove palačinke mogu prelijevati i omiljenim otopljenim čokoladnim namazima, karamelom ili raznim voćnim sirupima.

Tajna uspjeha američkih palačinki je pečenje odnosno prženje na srednjoj vatri. Temperatura tave ne smije biti previsoka jer bi, zbog svoje debljine, palačinke iznutra ostale polusirove, a izvana bi mogle zagorjeti. Zbog svoje debljine, ove se palačinke peku dulje u odnosu na  klasične, što također čini razliku među njima.

Fotografije: Pixabay

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.