• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Palačinke – slastica čija povijest seže u kameno doba

Palačinke – slastica čija povijest seže u kameno doba

Mirjana Bošković Smrekar 01 stu 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Iako je teško odrediti kada su i kako nastale palačinke, pouzdano se zna da su slične slastice jeli  stari Grci i Rimljani. Palačinke su i danas mnogima omiljena slastica, a sve popularnije su i američke palačinke.

Porijeklo palačinki teško je odrediti. Ova je slastica već stoljećima omiljena u mnogim kulturama. Palačinke se smatraju drevnom hranom, a riječ palačinka u spisima se pojavljuje 1430. godine.

Palačinke u povijesti

Analize žitarica škroba pronađenih na 30.000 godina starim alatima upućuju na to da su ljudi već u kamenom dobu izrađivali palačinke. Možda to nisu bile palačinke okusa i izgleda kakvog su danas, no ideja je ista, ravna, pržena slastica. Upravo glavna karakteristika palačinke je da su one ravne.

Stari Grci su izrađivali slasticu sličnu današnjim palačinkama koju su punili medom, stari Rimljani su također radili slasticu sličnu današnjim palačinkama, koja je opisana u Apiciusovoj kuharici. Srednjovjekovne palačinke bile su znatno teže od današnjih palačinki.

Palačinka je slastica najčešće okruglog oblika te ravne površine, a tijesto se najčešće izrađuje od jaja, brašna i mlijeka. Ipak, danas postoje brojni recepti s različitim sastojcima i dodacima.

Palačinke su najčešće tanke, no oblik i struktura variraju od zemlje do zemlje diljem svijeta, a mogu se služiti s raznim dodacima i za razne obroke. Palačinke se mogu motati i slagati na razne načine tako da mogu biti usputni zalogaj, ali i luksuzni desert.

Američke palačinke

U današnje su vrijeme jako popularne američke palačinke koje se od klasičnih razlikuju prvenstveno po debljini i veličini. Osim navedenog, razlika je i u smjesi, koja je znatno gušća od smjese za klasične palačinke te u prašku za pecivo koje se dodaje u smjesu kako bi se palačinke lijepo napuhale i imale spužvastu teksturu.

Budući da je smjesa gušća, ne razlijeva se previše po tavi, i upravo se na taj način dobivaju male, okrugle, debele palačinke. Za razliku od klasičnih, tankih, prozračnih palačinki, američke su debele oko pola centimetra.

Odmah po pečenju na njih se stavlja komad maslaca koji se rastopi i time obogaćuju ove palačinke te one ostaju sočne, spužvaste i tope se u ustima. Slažu se jedna na drugu, a kada su sve gotove, prelijevaju se, najčešće javorovim sirupom. Javorov sirup može se zamijeniti medom, budući da često nije dostupan na našem tržištu. Postoje brojne varijacije na temu pa se tako ove palačinke mogu prelijevati i omiljenim otopljenim čokoladnim namazima, karamelom ili raznim voćnim sirupima.

Tajna uspjeha američkih palačinki je pečenje odnosno prženje na srednjoj vatri. Temperatura tave ne smije biti previsoka jer bi, zbog svoje debljine, palačinke iznutra ostale polusirove, a izvana bi mogle zagorjeti. Zbog svoje debljine, ove se palačinke peku dulje u odnosu na  klasične, što također čini razliku među njima.

Fotografije: Pixabay

[print_link]

američke palačinke palačinke povijest poznate slastice slastice slatka baština svjetske slastice 2017-11-01
Tags američke palačinke palačinke povijest poznate slastice slastice slatka baština svjetske slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Torta od sira s mandarinama

Sljedeći članak :

Kristina Sardelić: „Blatsku tortu darujem svom mužu i Blatu!“

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!