Navijačka rolada

I mi smo se priključili nogometnoj odnosno navijačkoj groznici i pripremili ovu posebnu, navijačku roladu.

Sastojci
Dekoracija
  • 30 g maslaca
  • 1 bjelanjak
  • 40-50 g brašna (ovisno o veličini jaja)
  • 30 g šećera
  • malo crvene boje u prahu
Biskvit
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • vanilin šećer
  • 150 g glatkog brašna
  • korica od limuna
Krema
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 5 dl vrhnja za šlag
  • 6 žlica šećera
  • 3 vanilin šećera
I još
  • staklenka očišćenih višanja
Priprema
Dekoracija

U mikrovalnoj rastopite maslac. U jednu posudu stavite sve sastojke pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte i malo crvene boje u prahu (mi smo stavili na vrh noža). Dobivenu smjesu prebacite u bocu za dekoriranje ili vrećicu za zamrzavanje pa na vrhu napravite malu rupicu.

U veliki lim za pečenje stavite šablonu po kojoj ćete pripremiti dekoraciju te preko toga stavite papir za pečenje. Mirnim pokretima ruke ocrtavajte i ispunjavajte željeni oblik. Kada završite s dekoriranjem, nježno uklonite papir sa šablonom.

Gotovu dekoraciju stavite u hladnjak dok pripremite biskvit. Nakon što je izvadite iz hladnjaka, stavite je na dvije minute u zagrijanu pećnicu kako prilikom ulijevanja biskvita ne bi došlo do miješanja dekoracije i biskvita.

Biskvit

Upalite pećnicu na 200⁰C s ventilatorom.

Za pripremu tijesta odvojite žumanjke i bjelanjke pa pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Ovoj smjesi dodajte koricu od limuna i brašno pa sve dobro umutite. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ih polagano, stalno miješajući pjenjačom, dodajte postojećoj smjesi.

Smjesu rasporedite preko gotove dekoracija te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta.

Biskvit stavite na mokru krpu i zarolajte ga u roladu. Ostavite ga tako neko vrijeme da poprimi oblik rolade.

Krema

Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač petnaest minuta prije nego što ga krenete miješati. Kad ga izvadite iz zamrzivača, napravite čvrsti šlag te mu dodajte svježi kravlji sir, šećer i vanilin šećer i sve dobro izmiješajte.

Slaganje

Na gotovi biskvit za roladu namažite kremu pa poredajte višnje kojima ste prethodno ocijedili sok. Gotovu roladu stavite u hladnjak na nekoliko sati te je servirajte dobro ohlađenu.

Napomena

Nemojte biskvit predugo držati u mokroj krpi jer će se boja početi topiti pa postoji opasnost da vam se prelije i na čiste dijelove biskvita. U slučaju da biskvit morate duže držati u obliku rolade, ali bez kreme, nakon nekog vremena ga prebacite u čisti papir za pečenje i ponovno zarolajte.

Od ove količine sastojaka za kremu, ostao nam je višak koji smo servirali u čaši kao ukusnu kremu s dodatkom višanja.

Fotografije: Kate Bošković 

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image