Nataša Kovačević Krpan: „Zdrave slastice mogu biti ukusne i lijepo izgledati“

Razgovarali smo s Natašom Kovačević Krpan, autoricom stranice Keto lifeytle, čije ćete recepte uskoro čitati na našem portalu.

Nataša Kovačević Krpan je prije dvije i pol godine počela s LCHF, keto i paleo prehranom i to zbog zdravlja, ali i zbog znatiželje. Međutim, ova ljubiteljica slastica nije se htjela odreći omiljenih slatkih zalogaja pa je naučila kako pripremati ukusne i vizualno atraktivne slastice s alternativnim sastojcima.

Njezina želja za znanjem kada je u pitanju prehrana rezultirala je i stjecanjem formalnog obrazovanja iz područja nutricionizma, kao i dijeljenjem vlastitog znanja s drugima.

Od Nataše smo saznali kako ocjenjuje ponudu zdravih slastica u hrvatskim slastičarnicama, ali i hoćemo li uskoro moći uživati u njezinom blogu.

Kada je pokrenuta vaša stranica Keto lifestyle i kako ste uopće došli na ideju pokretanja takve stranice?

Na Instagramu sam prisutna već neko duže vrijeme i tamo objavljujem fotografije svojih LCHF/keto slastica. Oduvijek volim „kemijati“ u kuhinji, no obično zaboravim zapisati sastojke koje sam stavila u pojedini kolač ili, ako zapišem, nekako uspijem zagubiti taj papirić. Nakon što sam na taj način nepovratno izgubila bezbroj recepata, u ožujku ove godine krenula sam s Facebook stranicom.

Na svojoj stranici objavljujete LCHF, keto, paleo recepte. Možete li našim čitateljima objasniti kakvi su to točno recepti i po čemu se razlikuju od onih „standardnih“?

LCHF, odnosno low carb high fat je prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, umjerenim udjelom proteina te povišenim udjelom masti, znači prehrana bez žitarica, riže, krumpira, tjestenine, šećera. Keto prehrana je tip LCHF prehrane, s još manjim udjelom ugljikohidrata, dok paleo prehrana dopušta unos malo više ugljikohidrata u vidu voća.

Znam da je vrlo teško zamisliti slastice sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, no sve je stvar snalažljivosti. Umjesto brašna koristim bademe, lješnjak, orahe, zlatni lan, a umjesto šećera steviju, eritrit ili ksilitol (to su šećeri s glikemijskim indeksom blizu nuli i s vrlo malo kalorija).

Koji je glavni razlog da ste prešli na tu zdraviju varijantu slastica – je li razlog zdravstvene prirode ili je samo u pitanju znatiželja i želja za zdravijom prehranom?

Oboje. Kad sam krenula s ovom vrstom prehrane prije dvije i pol godine imala sam četrdesetak kilograma više nego danas, borila se s autoimunom bolesti od djetinjstva te imala brojne zdravstvene probleme. Usporedno s otkrićem ovog načina prehrane, otkrila sam i crossfit te danas eto vodim skroz drugačiji život i držim autoimunu bolest pod kontrolom. Sve to me odvelo i u potpuno druge vode od ekonomije koju sam diplomirala, završila sam edukacije iz područja nutricionizma te počela pomagati i drugim ljudima pronaći njihovu formulu zdravije prehrane.

Osjećate li razliku u okusu između klasičnih, nezdravih i ovih zdravih slastica?

Naravno da ne mogu neke vrste slastica prilagoditi svojoj prehrani, niti ih potpuno „iskopirati“ okusom, no svi oni koji probaju moje slastice puni su hvale i nerijetko oduševljeni okusom (pozdrav mojim vjernim testerima, znate tko ste).

Zašto ste stranici dali baš ime Keto lifestyle?

Zato što je taj način prehrane zapravo način života. Mijenjaš iz temelja životne navike, ne samo prehrambene.

Odakle crpite inspiraciju za slatke recepte?

Oduvijek sam voljela peći slastice, kombinirati razne okuse, spajati naoko nespojivo, odnosno, kako se ja volim šaliti, „kemijati“. Ideja imam bezbroj, obično nekoliko dnevno, koje većinom ni ne stignem sve isprobati. Kad krenem peći, nerijetko zapravo niti ne znam što ću ispeći. Ponese me inspiracija i umjesto npr. tarta s kupinama, nastane crumble torta.

Po vašem mišljenju, jesu li u Hrvatskoj dovoljno dostupni proizvodi za pripremu zdravijih slastica?

Danas je dosta namirnica dostupno te je cijena puno povoljnija nego prije 2-3 godine, no još uvijek je cijena nekih proizvoda dosta visoka i nedostupna velikom broju ljudi.

Kad je u pitanju slastičarska scena, imamo li dovoljno bogatu ponudu zdravih slastičarnica s ukusnim, ali zdravim slasticama?

Vide se pozitivni pomaci. U nekoliko slastičarnica imate ponudu zdravijih kolača, a dosta slastičarnica i restorana se trudi koristiti što kvalitetnije namirnice u svojoj proizvodnji. Ono što me posebno raduje je vidjeti slastice bez margarina. Ponuda LCHF/keto slastica je nažalost nepostojeća još uvijek, no nikad se ne zna. Takve slastice, zbog vrlo skupih sastojaka, su cijenom teško isplative.

Smatrate li da je zdrava prehrana, a naročito zdrave slastice dovoljno zastupljena u medijima?

Zastupljenost je veća danas nego prije nekoliko godina, ali još uvijek nedovoljna. Podaci o pretilosti u zemlji svjedoče o tome. Potrebno je djecu odmalena učiti zdravoj prehrani, no to je teško kada roditelji malo znaju o zdravoj prehrani, škole i vrtići nemaju nutricioniste, a većina škola nudi nutritivno jako skromne obroke.

Planirate li u budućnosti objaviti vlastitu kuharicu sa zdravim slatkim receptima ili pak pokrenuti svoj blog?

U planu je pokretanje stranice posvećene prehrani (ne nužno samo keto), nutricionizmu. Željela bih spojiti svoju ljubav prema slasticama i nutricionizam na jednom mjestu.

Uskoro će naši čitatelji imati priliku čitati vaše recepte na našem portalu – možete li im ukratko najaviti što mogu očekivati?

Zdrave ukusne slastice bez šećera, bez glutena, sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, napravljene s kvalitetnim sastojcima i s puno ljubavi. Pokušat ću vam pokazati da zdrave slastice mogu biti ukusne i lijepo izgledati.

Fotografije: Nataša Kovačević Krpan

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.