Najviše izvozimo čokoladu, a uvozimo pekarske proizvode

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prvih šest mjeseci ove godine najviše smo izvozili čokoladu i druge proizvode s kakaom, a najviše uvozili kruh i pekarske proizvode.

Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke o uvozu i izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine, prema kojima je izvoz ove godine iznosio 884 milijuna eura te je bio za 4,25 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posebno zanimljiva jest činjenica da smo najviše izvozili čokoladu i druge proizvode s kakaom i to ukupno 11.547 tona u iznosu od 57.936.006 eura. Od slatkih proizvoda treba spomenuti i kako su kolači i ostali pekarski proizvodi ostvarili izvoz od manje od 10.000 tona, odnosno 22.724.372 eura vrijednosti, dok su proizvodi od šećera bez kakaa (poput žvakaćih guma, bombona, karamela…) ostvarili izvoz od nešto više od 1.100 tona što je iznosilo 4.320.309 eura.

Kad je pak u pitanju uvoz, nastavljen je i trend rasta uvoza pa je tako u odnosu na 2016., prošle godine uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao za 11,5 posto, dok je u prvih šest mjeseci ove godine bio na razini od milijardu i 467 milijuna eura, što je 6,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Od proizvoda koji su nama u središtu interesa, u prvih šest mjeseci ove godine najviše smo uvozili kruh i pekarske proizvode.

Napomenimo još kako smo pozitivnu bilancu u prvih šest mjeseci ostvarili u kategorijama žitarica te šećera i proizvoda od šećera.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora

Fotografije: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.