Na što treba paziti prilikom izrade torte na kat?

Ukoliko ste oduvijek željeli izraditi toru na kat, a bojali ste se da će se urušiti kao kula od karata, sada se možete odvažiti te uz pomoć uputa iz teksta koji slijedi izraditi svoju tortu iz snova.

Prilikom izrade torte na kat potrebno je obratiti posebnu pažnju na dvije važne stavke, a to su promjer torti koje će se koristiti za slaganje torte na kat te učvršćivanje katova torti prilikom slaganja.

Kako bi se postigao što bolji vizualni efekt najbolje bi bilo koristiti kalupe s razlikom u promjerima od 8 do 10 cm. Veličina promjera torti ovisi o broju ljudi koji će tortu jesti. Nakon što se odaberu promjeri te izrade i ohlade torte može se prionuti slaganju torte.

Torta najvećeg promjera postavlja se na dno, na pladanj na kojem će se posluživati. Nakon što se torta pozicionira potrebno ju je učvrstiti. Učvršćivanje tori se provodi kako ne bi došlo do propadanja ili isklizavanja torti i to tako da se zabodu drveni štapići ili slamke, čija visina odgovara visini torte, na nekoliko pozicija na torti, najčešće u promjeru manje torte. Ukoliko su štapići preniski ili previsoki neće biti dobar potporanj za gornji kat torte. Nakon učvršćivanja donjeg kata, manju se tortu stavlja na kartonski podložak koji mora biti dimenzija manje torte, a koji će učvrstiti dno gornje torte. Moguće je kupiti gotove podloške ili ih samostalno izraditi kod kuće. Točnu poziciju gornje torte moguće je utvrditi tako da se kartonski podložak dimenzija manje torte prisloni na sredinu veće torte te ocrta krug čačkalicom ili nožem. Manju se tortu zatim, pomoću špatula prenese na ocrtanu poziciju. Ove je radnje potrebno ponoviti onoliko puta koliko torta ima katova.

Kako bi se nakon slaganja torte na kat dodatno osigurali svi katovi, potrebno je uzeti drveni štap ili slamku, malo kraće od visine torte te zabosti kroz sredinu torte skroz do dna. Nakon što se svi katovi slože i adekvatno osiguraju, može se pristupiti dekoriranju torte.
I za kraj važno je pripaziti na to da se za učvršćivanje torti koriste predmeti napravljeni od materijala koji neće utjecati na okus same torte te koji ne predstavljaju opasnost za zdravlje.
Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.