Mia Dimšić: „Slatka hrana je odličan način za popravljanje raspoloženja“

Osječanka Mia Dimšić, čija je pjesma Život nije siv jedna od najslušanijih u prethodnoj godini, nama je otkrila počasti li se nekom slasticom nakon većeg uspjeha, ali i služe li joj slastice kao utjeha te čije kolače najradije jede.

Svojim singlom Život nije siv mlada slavonska pjevačica Mia Dimšić osvojila je hrvatski radijski eter. Njezina je pjesma tjednima bila na nacionalnoj top ljestvici, a Mia je, zahvaljujući ovoj pjesmi, primila čak četiri nominacije za Porina: nominaciju za pjesmu godine za Život nije siv  te za najbolju produkcija i najbolju snimku  te pjesme kao i za najbolji video spot, za što je na kraju i osvojila Porin.

Priznanje za svoj rad Mia Dimšić je dobila i na ovogodišnjem Splitskom festivalu na kojem je stručni žiri njezinu novu pjesmu Sunce, oblak, vjetar proglasio najboljom pjesmom Festivala, ali i na kojem je primila nagradu za najizvođeniju pjesmu prošlog Splitskog festivala. Radi se, naravno, o pjesmi Život nije siv.

Iako je glazba njezina prva ljubav, zamolili smo Miu da nam otkrije ponešto i o svojim izborima kada su slastice u pitanju, kao i o tomu čije kolače najradije jede.

Volite li izrađivati slastice? Koja je najuspješnija slastica koju ste dosad izradili?

Iskreno, baš i ne, kuhanje, pečenje i kuhinja općenito me nikad nisu privlačili i malo sam puta uopće pokušala nešto napraviti, ali jednom prilikom mi je recimo Mileram torta odlično ispala i bila sam stvarno zadovoljna, posebno jer je bilo iz prvog pokušaja i s domaćim biskvitom.

Čije kolače najradije jedete?

Mamine, ipak sam na njih najviše navikla.

Vi ste Slavonka, a Slavonija je, među ostalim, poznata i po dobrim slasticama. Koje su slavonske slastice vama najdraže i zašto baš te?

Iako sam Slavonka, nisam ljubiteljica kolača s orasima, a to je možda nekako prva i najtipičnija asocijacija na slavonske kolače pa više volim pomalo klasične okuse mađarice ili bijele pite, a obožavam i valove Dunava (iako nisam sigurna koliko je to tipično slavonski, ali nisam naišla na te kolače nigdje osim u svom kraju). Također, više mi odgovaraju kremasti recepti nego suhi.

Imate li neku rođendansku tortu iz djetinjstva koju osobito pamtite? Tko vam ju je napravio?

Moja omiljena torta u djetinjstvu je bila s bananama i piškotama, naručivala sam ju svake godine i pravila ju je, naravno, moja mama i to je definitivno okus koji me veže uz djetinjstvo i prve rođendane. Bilo je tu i puno torti s različitim likovima iz omiljenih priča ili crtića koje su tad bile posebno moderne.

Vaš album Život nije siv ima šareni omot, a i spot za naslovnu pjesmu je jako šaren. Volite li takvo šarenilo i u slasticama (slastice u bojama) ili ste skloniji onim jednostavnijim, klasičnim slasticama?

Kod kolača sam definitivno jednostavnija, možda zato što me puno boja na tortama asocira na neprirodne sastojke ili aditive. Izuzetak od tog pravila je, primjerice, ledeni vjetar koji obožavam i gdje mi nikad nije dosta voća raznih vrsta pa tako ni šarenila.

Počastite li se nekom dobrom slasticom nakon većeg glazbenog uspjeha (poput nedavno ostvarenog uspjeha na Splitskom festivalu)?

Počastim se kad god mi se jede slatko, što se toga tiče nemam nikakvih pravila pa nema razlike između običnih dana i onih kad se dogodi nešto izvanredno, ali definitivno nakon tako lijepih vijesti i uspjeha i hrana ima bolji okus.

Pročitala sam da je vaša pjesma Život nije siv nastala nakon jedne svađe s mamom. Tada ste očito utjehu pronašli u glazbi. Ipak, postoje li trenuci kad Vam slastice predstavljaju utjehu?

Naravno, sve ovisi kakvo me raspoloženje napadne, nekad tuga i razočaranje utječu na mene tako da mi zatvore apetit, a nekad pojačano konzumiram slatko i uživam u tome. Hrana, posebno slatka, je odličan način za popravljanje raspoloženja pa uvijek dobro dođe.

Koje je vaše omiljeno ljetno osvježenje – sladoled, ledena kava, semifreddo ili nešto skroz treće?

Preko ljeta mi najviše odgovara ledena kava. Inače sam veliki fan kave, a preko ljeta je ledena logičan izbor da se malo rashladim i umjereno je slatka, a vrućina me uglavnom odbija od preslatkih stvari.

Kad biste morali odabrati jednu slasticu koju biste mogli jesti svaki dan, koja bi to bila?

Obožavam tiramisu i toga mi stvarno nikad nije dosta pa vjerojatno to.

Vi ste autorica vlastitih pjesama i tu ste pokazali da vam pisanje stihova odlično ide. Imate li možda neki prigodni stih o slasticama za naše čitatelje?

Moram priznati da još nikad nisam pokušala napisati nešto o hrani, to nije loša ideja za ubuduće, tako da ću zasad samo navesti jednu mudru koju sam negdje čula iako ne znam od koga potječe: „Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si.“

Fotografije: Iz privatnog albuma Mie Dimšić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.