Mascarpone mousse torta

Prekrasnu tortu, kao stvorenu za Dan žena – spoj brownie podloge, biskvita i mascarpone moussea – pronašli smo kod Tihane Koprek na blogu Just Cake The Cupcake.

Sastojci
Brownie podloga
  • 64 g brašna
  • pola žličice soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • 70 g maslaca
  • 113 g čokolade
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Crveni Tuile
  • 1 bjeljanjak (žutanjak čuvajte za mousse)
  • 40 g brašna
  • 30 g šećera
  • 30 g maslaca
  • crvena boja u prahu ili gelu
Biskvit
  • 4 jaja
  • 120 g brašna
  • 120 g šećera
  • prstohvat soli
Mascarpone mousse
  • 4 g želatine (ja sam koristila listiće 3-4 komada)
  • 2 žutanjka (bjelanjak iskoristite za Tuile)
  • 70 g šećera
  • 250 g mascarpone
  • 300 g slatkog vrhnja
Ukrašavanje
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • maline
Priprema
Brownie podloga

Ugrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Okrugli kalup promjera 20 cm pripremiti i na dno staviti papir za pečenje.

Čokoladu i maslac nasjeckati na sitno i u par intervala otopiti u mikrovalnoj ili na pari. U to dodati šećer i promiješati.

Umiksati jaja i ekstrakt vanilije i miješati. Ja sam sve ovo radila ručnom mješalicom.

Pomiješati suhe sastojke i staviti u mješavinu. Lagano promiješati čisto da se brašno ukomponira i preliti u kalup.

Peći oko 15 minuta dok se na površini ne stvori korica. Pustiti da se ohladi.

Tuille

Rastopiti maslac i pomiješati dobro sa svim ostalim sastojcima.

Staviti u vrećicu za ukrašavanje.

U kalup za roladu – manji lim za pečenje staviti papir za pečenje. Ako ćete raditi neki drugi dizajn možete ispod papira za pečenje staviti šablonu koju ste isprintali i po tome onda crtati.

Ja sam radila samo točkice. Kad ste gotovi s dizajnom stavite u zamrzivač dok pripremate biskvit.

Biskvit

Miksati jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i šećer se otopi.

Pomiješati brašno sa soli i lagano dodati u jaja te špalutom umiješati.

Preliti preko zamrznutog tuila te poravnati.

Peći oko 10-12 minuta na 170 stupnjeva.

Kad je pečeno preokrenuti na vlažnu krpu i odstraniti papir za pečenje.

Sastavljanje torte

Na tanjur za posluživanje staviti brownie podlogu. Oko podloge staviti kalup. Sada ide tricky dio, treba izmjeriti opseg i visinu kalupa. Mjerila sam krojačkim metrom. Visina kalupa od brownie podloge do vrha je bila 5 cm, a opseg cijelog kalupa 70 cm. Na biskvitu sam izmjerila visinu i odrezala dva komada duljine 35 cm i tako ih posložila u kalup.

Od ostatka sam manjom čašom izrezala nekoliko okruglih biskvita koje sam stavila kao ukras.

Mascarpone moussa

Želatinu namočiti u hladnoj vodi.

Pripremiti parnu kupelj i na laganoj pari miksati žumanjke i šećer dok ne zgusne – ako imate termometar do 80 stupnjeva.

Maknuti s pare i u to dodati želatinu koju ste dobro ocijedili. Miješati da se sve rastopi.

Dodati mascarpone i pomiješati da se sve spoji.

Izmiksati vrhnje za šlag i dodati u mascarpone te sve povezati.

Ja sam u ovom koraku dodala i par malina natrganih na komadiće, ali očito premalo jer se uopće nisu ni vidjele niti osjetile.  Znači ovo je opcionalno.

Preliti u pripremljeni kalup i staviti u hladnjak preko noći.

Ukrašavanje

Izmiksati vrhnje u šlag i ukrasiti po želji. Ja sam dodala svježe maline i točkasti biskvit.

Fotografije: Just Cake The Cupcake

 

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.