Londoneri

Sjećate li se priče o mom propalom kolaču koji je u mojoj obitelji doživio veliki uspjeh? Ovaj smo put imali više sreće što se konačnog izgleda kolača tiče, a okus je srećom ostao jednako neodoljiv pa su londoneri i u uspješnoj verziji osvojili svih.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g maslaca
  • 300 g brašna
  • 110 g šećera
  • 4 žumanjka
Nadjev
  • 4 bjelanjka
  • 300 grama šećera
  • 2 vanilin šećer
  • malo soka od limuna
  • naribana korica limuna
I još
  • marmelada od marelice
  • oko 250 g rezanih, očišćenih badema
Priprema

Hladni maslac izmiješajte s brašnom dok ne dobijete smjesu izgledom nalik na pijesak (ovaj dio možete skratiti miješajući maslac i brašno u multipraktiku). Zatim im dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu od limuna. Tijesto oblikujte u plosnati disk i ostavite oko dva do tri sata u hladnjaku (ili pola sata u zamrzivaču).

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga tanko razvaljajte na veličinu velikog lima za pečenje pa ga prebacite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite lim u pećnicu i pecite oko 10-15 minuta (ovisno o jačini same pećnice) kako bi se tijesto gotovo u cijelosti ispeklo.

Kada tijesto dobije finu zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice te smanjite temperaturu pećnice na 120 stupnjeva s ventilatorom.

Dok se pećnica hladi, premažite ravnomjerno premažite tijesto marmeladom od marelice.

Zatim miješajući mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa u njega postepeno dodajte sok od limuna, šećer i vanilin šećer. U čvrsti snijeg zatim dodajte i malo naribane korice limuna. Gotovi nadjev ravnomjerno nanesite marmelade od marelica te stavite peći oko 70-90 minuta odnosno dok se bjelanjci sasvim ne osuše.

Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač narežite na duguljaste komade i servirajte.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.