Konditorski proizvodi – slastice za sve generacije

Iako je ova vrsta proizvoda najprimamljivija djeci, često i odrasli posegnu za nekim od konditorskih proizvoda kako bi zasladili dan.

Naziv konditorski proizvodi proizlazi od latinske riječi condire što znači začiniti, zasladiti, a upravo je to njihova glavna karakteristika. To su visokokalorični prehrambeni proizvodi dobiveni obradbom ugljikohidratnih sirovina uz različite dodatke. Dijele se u tri skupine proizvoda prema sirovinama od kojih se izrađuju.

Prva skupina su proizvodi od plodova kakaovca u koju spadaju čokolada, punjena čokolada, čokoladni deserti, kakao, krem namazi te brojni slični proizvodi čija je osnova kakaovac i njegove prerađevine.

Druga skupina su proizvodi koji se dobivaju od šećera i šećernih sirupa, uz dodatak voćnih prerađevina, mlijeka, meda i drugog, u koju spadaju bomboni, karamele, lizalice, fondant, žele proizvodi, grilaž proizvodi, marcipan, a uključuju čak i gume za žvakanje.

Treća skupina su brašneno-konditorski proizvodi u koje spadaju industrijski kolači, keksi, čajna peciva,  vafli, medenjaci  i drugi slični proizvodi koji se dobivaju miješanjem, oblikovanjem te pečenjem smjese izrađene od brašna, šećera i ulja uz dodatak mlijeka, jaja, kokosova ili rižina brašna, meda, začina te različitih aroma, mirisa i boja.

Postoji još jedna dodatna skupina konditorski proizvoda, a to su slani proizvodi, u koje spadaju prženi slani kikiriki, čips, slani štapići, krekeri, ribice, smoki te drugi slični proizvodi.

Osim navedenih, u konditorske se proizvode ubrajaju i  proizvodi sa smanjenom energetskom vrijednošću koji se upotrebljavaju u dijetetici, ali je u takvim proizvodima šećer djelomično ili potpuno zamijenjen nisko energetskim prirodnim ili umjetnim sladilima.

Konditorski su proizvodi posebno popularni među djecom. Najčešće se dobivaju industrijskom proizvodnjom, no poneki se izrađuju i ručno. Moguće ih je kupiti u brojnim trgovinama miješanom robom te u specijaliziranim trgovinama slatkiša. Iako se zbog visokog udjela šećera konditorski proizvodi smatraju nezdravima, znanstvena istraživanja pokazala su da su neki proizvodi, poput tamne čokolade, zdravi te da smanjuju rizik od nastanka srčanog udara.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.