Kolač od lješnjaka s čokoladom i espressom

Polako nam se bliži početak nove školske godine, a ovaj nam kolač, čiji recept stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić, izgleda kao pravi izbor za prva školska jutra.

Sastojci
(za dugački kalup ca. 30×11,5cm ili okrugli ᴓ 26cm)
  • 165 g maslaca
  • 170 g smeđeg šećera
  • 5 jaja (M)
  • 250 g mljevenih lješnjaka
  • 65 g sjeckanih lješnjaka
  • 2 čajne žlice cimeta
  • 75 ml jakog, hladnog espressa
  • 155 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g tamne čokolade
  • prstohvat soli
I još
  • brašno i maslac za kalup za pečenje
Priprema

Zagrijati pećnicu na 175°C. Kalup za pečenje dobro premazati maslacem i posuti brašnom. Maslac i šećer kremasto izmiksati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Jedan po jedan žumanjak dodavati kremi od maslaca i šećera te dobro sjediniti. Lješnjake, cimet i espresso dodati masi i dobro povezati.

Brašno i prašak za pecivo prosijati i sjediniti s prethodnom masom, a na kraju još i čokoladu koju ste nasjeckali na sitne komadiće. Bjelanjke i sol izmiksati u čvrsti snijeg i pjenjačom sjediniti s prethodnom masom.

Gotovo tijesto izliti u pripremljeni kalup za pečenje te peći oko 50 – 60 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti nekoliko minuta u kalupu da miruje te ga prebaciti na žicu da se potpuno ohladi.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.