Kao bajadera

Iako izgledom podsjeća na legendarnu slasticu Bajaderu, ova je torta okusom ipak potpuno drugačija.

Biskvit
  • 8 jaja
  • 160 g šećera
  • 60 g kakaa
  • 100 g oštrog brašna
  • korica limuna
Krema
  • 250 grama maslaca
  • 250 grama šećera u prahu
  • 300 grama plazma keksa
  • 300 ml mlijeka
  • 150 grama lješnjaka
  • 2 vanilin šećera
  • malo ruma
Glazura
  • 200 grama čokolada za kuhanje
  • 250 ml vrhnja za šlag
Postupak
Biskvit

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i ostavite da se grije.

U jednoj posudi prosijte brašno i kakao.

Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka te dodajte naribanu koricu limuna. Postepeno dodajte šećer dok ne dobijete sjajnu smjesu. U ovaj snijeg dodajte jedan po jedan žumanjak te između svakog dodavanja dobro izmiješajte. Postepeno sipajući dodajte prosijano brašno i kakao (ručno miješajući).

Kalup promjera 26 cm poprskajte uljem u spreju (ili namažite maslacem i pospite brašnom) te u njega izlijte dobivenu smjesu.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-minuta (čačkalicom provjerite je li biskvit gotov). Gotovi biskvit izvadite iz pećnice, lagano  ga odvojite od kalupa i ostavite da se hladi na zraku.

Krema

Mlijeko zagrijte toliko da postane mlako (nemojte ga pregrijati). U multipraktiku usitnite plazma keks. Samljeveni keks prebacite u drugu posudu i prelijte mlakim mlijekom.

Lješnjake popržite na tavi i nakon što se malo ohlade, sameljite ih u multipraktiku.

Maslac pjenasto izmiješajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Ovoj smjesi dodajte kekse prelivene mlakim mlijekom i malo ruma te na kraju mljevene lješnjake. Sve dobro sjedinite.

Slaganje torte

Ohlađeni biskvit vodoravno izrežite na tri dijela. Na tanjur za serviranje postavite prvi dio biskvita te oko njega stavite obruč kalupa u kojem ste pekli biskvit. Preko biskvita namažite polovicu kreme te na nju stavite drugi dio biskvita. Preostalom količinom kreme namažite biskvit te završite trećim dijelom biskvita.

Ovako složenu tortu ostavite na nekoliko sati u hladnjaku (najbolje preko noći) kako bi se stisnula.

Glazura

Vrhnje za šlag stavite u lončić i na slaboj vatri kuhajte dok ne postane mlako. Čokoladu za kuhanje isijecite na komadiće i stavite u posudu pa preko nje prelijte ugrijano vrhnje za šlag i miješajte dok se čokolada ne otopi.

Izvadite tortu iz hladnjaka, maknite obruč od kalupa te preko torte nanesite glazuru. Tortu ukrasite po želji i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Fotografije: Kate Bošković 

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.