Kako očuvati svježinu božićnih keksića i nakon blagdana?

Božić je tek prošao, a pripreme za proslavu Nove godine tek kreću. Ako ste među onima koji su pretjerali s pečenjem božićnih kolača, pročitajte naše savjete i sačuvajte božićne kekse za blagdane koji nam tek stižu.

Predbožićno vrijeme uvijek je posebno i svečano, ali u posljednjih nekoliko godina može se opisati i kao prilično euforično. Pripreme za Božić počinju i prije početka prosinca pa se tako kupuju lampice, kite borovi, smišljaju darovi, ali i peku keksići. Uz pjesmu, smijeh i ugodno društvo, često ispečete i više keksića nego što vam stvarno treba. Ako ste među onima koji su pretjerali s količinom, slijedite ove savjete za uspješno čuvanje vaših keksića.

Prije spremanja, dobro ohladite keksiće

Ključan dio u ispravnom čuvanju keksića svakako je njihovo hlađenje – vrući se keksi ne smiju spremiti u zatvorenu posudu jer će hlađenjem u zatvorenoj posudi doći  do stvaranja vlage i keksi će postati premekani i vlažni. Stoga ih prije spremanja u posude u potpunosti ohladite pa tek onda pospremite na sigurno.

Čuvajte kekse u zatvorenim posudama

Najbolji izbor za čuvanje keksića svakako su zatvorene metalne posude, no dobrodošle su i staklene, keramičke te poneke plastične. Bitno je da je posuda dobro zatvorena te da nema dotoka zraka do keksića.

Različite vrste keksića spremajte odvojeno

Nije dobra ideja zajedno spremiti mekane i hrskave keksiće. Upravo suprotno, za svaku vrstu keksića trebali biste imati posebnu kutiju kako ne bi različite vrste utjecale jedna na drugu.

Odvojite slojeve keksića

Ukoliko imate puno keksića i slažete ih u više slojeva, međusobno ih odvojite, najbolje papirom za pečenje.

U kutiju s keksima stavite komad kruha

Kruh u kutiji za kekse je odličan trik za čuvanje keksića. Kruh će pomoći apsorpciji vlage zbog čega će keksići ostati svježi.

Čuvanje na duži period

Ukoliko želite kekse čuvati neko dužo vrijeme, najbolje ih je zamrznuti. Prije zamrzavanja posložite ih u dobro zatvorenu plastičnu vrećicu (ili više njih, ukoliko se radi o većoj količini keksića) ili posudu te ih zamrznite. Tako uskladišteni, mogu se čuvati do pet mjeseci.

Fotografije: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.