Iz Milana poručuju: „Panettone zaslužuje postati dio nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a“

U sklopu manifestacije Re di Panettone jučer je u Milanu pokrenuta inicijativa za upis poznate milanske slastice na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Milanski panettone prepoznatljiva je slastica koja svoje obožavatelje ima ne samo u Italiji, već i diljem cijelog svijeta. Za postizanje prepoznatljivosti ovog slatkog simbola Milana zaslužni su milanski pekari i slastičari čije umijeće i znanje čine ovu slasticu toliko posebnom i prepoznatljivom.

Upravo ta činjenica potaknula je strastvene ljubitelje panettonea te vrhunske stručnjake iz područja hrane da predlože upis panettone na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Naime, u sklopu jedanaestog izdanja manifestacije Re Panettone koja se ovog vikenda održala u Milanu, iznesen je prijedlog za upis panettonea na spomenutu listu.

Ovaj su prijedlog, među ostalima, potpisali i kritičar hrane Luigi Cremona, enolog Elio Pescarmona, Carlo Montalbetti, direktor Consorzio Comieco i Stanislao Porzio, organizator festivala Re di Panettone i autoru poznate monografije o ovoj slastici, koji je najavio kako će podržati ovu inicijativu i skupljanje potpisa.

Objašnjavajući razloge zbog kojih bi panettone odnosno umijeće pripreme ove slastice trebalo dobiti svoje mjesto na ovoj listi, naveli su kako bi trebalo vrednovati umijeća i znanja milanskih pekara i slastičara, na isti način na koji se vrednuje znanje napuljskih pizzaiuola čije je umijeće pripreme pizze prošle godine postalo dio nematerijalne kulturne baštine.

Istaknuto je kako milanski panettone ima stoljetnu vrijednost te da je jedan od simbola Italije u svijetu pa bi ga stoga trebalo prepoznati kao nematerijalno dobro. Priprema panettonea predstavlja umijeće za koje nije dovoljan samo recept.

Spomenimo još kako je na ovogodišnjoj manifestaciji proglašen i najbolji panettone, a laskava titula otišla je u ruke obitelji Vezzoli iz Carrobio degli Angeli, koji se ovim poslom bavi zadnjih tridesetak godina.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.