Dulce de leche

Početkom ovog tjedna donijeli smo vam priču o južnoameričkom slatko namazu dulce de leche, a danas vam donosimo naš recept za ovaj namaz.

Sastojci
  • 0,5 l mlijeka (barem 2,8% mliječne masti)
  • 15 dkg šećera
  • pola mahune vanilije
  • malo maslaca (oko 2 dkg)
  • po želji: malo sode bikarbone (manje od pola žličice)
Priprema

Mahunu vanilije prerežite po dužini te jednu polovicu očistite od sjemenki vanilije. Pripremite sve ostale sastojke.

U jednom loncu debljeg dna stavite mlijeko da zakuha. Kada mlijeko dođe do vrenja, smanjite vatru i dodajte sve sastojke (šećer, sjemenke vanilije, maslac i eventualno sodu bikarbonu). Dobro promiješajte.

Ostavite na laganoj vatri da se kuha oko četrdeset minuta, stalno provjeravajući gustoću samog  namaza te povremeno miješajući.

Nakon četrdeset minuta, morate početi stalno paziti jer će se otprilike tada namaz početi zgušnjavati pa je potrebno neprestano miješati. Nastavite kuhati još otprilike dvadeset minuta.

Kad dulce de leche postigne željene gustoću, maknite ga s vatre i ulijte u staklene posudice koje ste prethodno smočili vrućom vodom (kako zbog vrućeg dulce de lechea ne bi došlo do pucanja stakla).

Ostavite da se namaz ohladi pa zatvorite staklenu i čuvajte u hladnjaku najviše mjesec dana.

Dulce de leche možete poslužiti samostalno ili kao preljev za sladoled, palačinke, torte…

Napomena

Mi smo od ove količine sastojaka dobili jednu i pol posudicu od 0,22 l. Ukoliko vam treba veća količina, stavite dvostruku količinu sastojaka, ali onda pripazite na vrijeme kuhanja – i njega morate dvostruko produžiti.

Prilikom izbora lonca, pazite da to bude lonca za koji se ne lijepi hrana kako vam se dulce de leche ne bi zalijepio i izgorio.

Ukoliko želite tamni karamel dodajte malo sode bikarbone. U protivnom nije potrebno dodavati sodu.

Prilikom odlučivanja o tomu kada maknuti namaz s vatre, vodite računa da će se hlađenjem još malo zgusnuti.

Ukoliko vam se dulce de leche hlađenjem previše zgusne, stavite ga na nisku temperaturu nakratko u mikrovalnu pećnicu i on će opet postati tekući.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.