Dobre i loše strane tamne čokolade

Iako mnogima omražena zbog svog specifičnog gorkastog okusa, ova vrsta čokolade, ukoliko se umjereno konzumira, ima povoljan utjecaj na zdravlje.

Tamna čokolada izrađena je od kakao maslaca te u svom sastavu sadrži 35% ili više kakaovih dijelova. Kvalitetnije tamne čokolade sadrže 60% i više kakaovih dijelova. Što je taj postotak veći, najčešće to znači, da je takva čokolada zdravija. Standardi označavanja tamne čokolade razlikuju se u različitim zemljama.

U svom sastavu tamna čokolada sadrži antioksidante, kao što su polifenoli te vrlo malo šećera što je čini zdravijom u odnosu na ostale čokolade, ali ima gorči okus pa ju rijetki konzumiraju. Pripisuju joj se brojne dobrobiti za zdravlje kao što su očuvanje zdravlja srca i krvožilnog sustava, pozitivan utjecaj na inzulinsku osjetljivost, povoljan utjecaj na zdravlje kože te na rad mozga.

No, ima i loših strana: sadrži oksalate koji mogu doprinijeti stvaranju kamenca u bubrezima, čest je okidač za glavobolje te sadrži dosta kalorija. Ovi nedostaci povezani su s prekomjernom konzumacijom čokolade pa ih se umjerenom konzumacijom može izbjeći.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.