Čokoladni tart sa šumskim jagodama

Kad na dar dobiješ mjericu neodoljivih šumskih jagoda, nemaš drugog izbora nego pripremiti čokoladni tart s kojim se one odlično slažu.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 150 maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 vanlin šećer
  • 2 žumanjka
  • malo soli
  • korica limuna
  • 50 g kakaa
Ganache
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 1 mahuna vanilije
  • po želji liker od jagode (jagodička)
I još
  • džem od jagode
  • šumske jagode
Priprema
Prhko tijesto

Prosijte brašno pa u njega dodajte hladan maslac narezan na komadiće. Gnječite rukama dok ne dobijete smjesu poput pijeska. Zatim dodajte preostale sastojke i zamijesite kompaktno prhko tijesto. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na otprilike sat vremena.

Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Kad se tijesto ohladilo izvadite ga iz hladnjaka te razvucite na papiru za pečenje (poviše tijesta stavite prozirnu foliju kako ne biste trebali dodavati brašno). Razvučeno tijesto prebacite u kalup za pite i dobro utisnite kako bi gotovi tart imao lijep oblik. Izbodite tijesto vilicom pa na njega položite papir za pečenje i prospite grah ili kuglice za pečenje. Pecite oko 17 minuta pa uklonite grah i papir za pečenje i pecite još pet minuta. Gotovo tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Ganache

Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru da se zgrije gotovo do vrenja. U drugoj posudi narežite čokoladu za kuhanje te očistite jednu mahunu vanilije i dodajte čokoladi. Ugrijano vrhnje ulijte u posudu s čokoladom, dodajte jagodičke po želji i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.

Slaganje

Na ohlađeno tijesto ravnomjerno namažite džem od jagoda pa ulijte čokoladnu kremu. Tart ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći) u hladnjaku da se krema dobro stisne.

Dekoracija

Na ohlađeni tart poslažite šumske jagode i servirajte.

Napomena

Ako vam tijesto prilikom izrade bude previše suho i ne budete ga mogli povezati, dodajte jednu do dvije žlice hladnog mlijeka.

Fotografije: Kate Bošković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.