Čokoladne tortice

Današnji dan odlučili smo zasladiti izvrsnim čokoladnim torticama koje osvajaju i izgledom i okusom.

Potrebno
Za tijesto
  • 250 grama brašna
  • 40 grama kakaa u prahu
  • 125 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 1 jaje
  • malo soli
Za kremu
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 50 grama maslaca
I još
  • čokolada u prahu
Priprema

Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite ga neko vrijeme na sobnoj temperaturi da omekša.

S obzirom na to da se krema mora malo stisnuti u hladnjaku, krenite prvo s pripremom kreme. Slatko vrhnje zagrijte na laganoj vatri do samog vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste razlomili na kockice. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Ovoj smjesi dodajte 50 grama omekšalog maslaca i miješajte dok se sasvim ne rastopi. Dobivenu kremu prekrijte aluminijskom folijom i stavite je na nekoliko sati u hladnjak.

U jednoj posudu prosijte suhe sastojke za tijesto i dobro promiješajte, a u drugoj pjenasto izmiješajte 125 grama omekšalog maslaca sa šećerom. U to dodajte jedno jaje pa sve dobro izmiješajte. Ovoj smjesi postepeno dodajte suhe sastojke i umiješajte jednolično tijesto. Tijesto oblikujte u ravni disk, umotajte prozirnom folijom i ostavite oko sat vremena u hladnjaku.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljate ga na debljinu od pola centimetra pa kalupom režite krugove i složite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite kekse na temepraturi od 180 stupnjeva nekoliko minuta (najviše sedam). Jednom kad su gotovi, keksi moraju ostati mekani jer će u dodiru sa zrakom otvrdnuti. Ispečene oblike ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Izvadite kremu iz hladnjaka pa je mikserom na najvećoj brzini dobro izmiješajte.

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim otvorom pa je nanesite na sredinu jedne polovine ispečenog keksa. Poklopite drugom polovicom, lagano pritisnite, zaokrenite u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu i pospite čokoladom u prahu.

Ove se tortice moraju čuvati u hladnjaku do samog posluživanja.

Napomena

Kako vam se tijesto prilikom valjanja ne bi lijepilo za radnu površinu ili valjak, stavite ga između dva lista papira za pečenje ili dvije prozirne folije pa ga zatim  razvaljajte.

Ovi se keksi mogu raditi i u drugim oblicama, prema vašoj želji.

Od ove količine dobije se 35 gotovih keksića (70 polovica).

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.