Čokoladna torta s karameliziranim bananama

Da banane mogu biti jako zanimljiv sastojak za izradu slastica dokazuje i današnji recept Ane Prše koja je čokoladnoj torti dodala karamelizirane banane.

Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 2 jaja
  • 130 g tekućeg jogurta
  • 130 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g kakaa
  • 100 g čokolade 54%
Krema
  • 200 ml mlijeka
  • 65 g šećera
  • 2 jaja
  • 15 g škrobnog brašna
  • 160 g čokolade 54%
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g slatkog vrhnja
Nadjev od banana
  • 3 zrele banane
  • 60 g šećera
  • 50 g maslaca
Ganache
  • 40 g tamne čokolade 70%
  • 40 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit

Miksati maslac sa šećerom pa dodati jaja i tekući jogurt. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati pa dodati gornjoj smjesi i sve zajedno izmiksati. Čokoladu narezati na manje dijelove pa umiješati u smjesu. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela pa staviti peći jednu po jednu koru u kalup koji smo prije obložili papirom za pečenje. Peče se na 170°C 12-15 minuta.

Pečene kore ohladiti.

Krema

Promiješati mlijeko, šećer, škrobno brašno i jaja u loncu (dobro izmiješajte da nema grudica) pa staviti kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjiti vatru pa kuhati još minutu. Prebaciti u drugu posudu, dodati razlomljenu čokoladu, sve dobro promiješati pa prekriti prozirnom folijom da se ne ulovi kožica i pustiti da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksati mascarpone. Posebno istući slatko vrhnje pa ga umiješati špatulom u kremu.

Nadjev od banana

U lonac staviti šećer i staviti na vatru miješajući sve dok se šećer ne otopi i dobije lijepu zlatnu boju. Maknuti s vatre, dodati maslac, miješati dok se otopi pa u to umiješati banane koje smo prethodno narezali na ploške. Kratko (cca minutu-dvije) još kuhati pa maknuti s vatre i pustiti da ohladi.

Ganache

Zakipiti slatko vrhnje, preliti ga preko nasjeckane čokolade. Pustiti kratko da se čokolada otopi pa promiješati. Kada se ganache prohladi, stavite ga u slastičarsku vrećicu.

Slaganje

Položite prvu koru na tanjur pa stavite obruč okolo, kremom tanko premažite koru pa uz rub istisnite kremu. Ja to radim pomoću slastičarske vrećice. U sredinu stavite pola nadjeva od banana pa preko premažite kremom. Stavite drugu koru i ponovite postupak. Premažete, napravite rub, stavite ostatak banana, premažete kremom i zatvorite zadnjom korom. Na zadnju koru nanesite ostatak kreme. Ganache nanesite u obliku puslicu po rubu torte.

Tortu ostavite nekoliko sati u hladnjaku u kalupu. Kada kalup skinete, samo zagladite tortu, ja je nisam posebno premazivala, ali ako vam je ostalo malo kreme ili ganacha, slobodno to iskoristite i premažite je.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.