Bogata ponuda petog Festivala palačinki u Pazinu

Ovaj vikend tradicionalno je rezerviran za Festival palačinki u Pazinu koji će i ove godine okupiti veliki broj ljubitelja palačinka, a na kojima će, među ostalim, biti pripremljena i istarska i pazinska palačinku kojima se naglašavaju i promoviraju široke mogućnosti primjene lokalnih namirnica za pripremu ovog obroka ili deserta.

U Pazinu će se, u gradsko-školskoj-športskoj dvorani, sutra, 1. prosinca 2018., s početkom u 10 sati, održati peti po redu Festival palačinki. Na čitavom će parteru dvorane biti raspoređen veliki broj pultova na kojima će se nuditi raznovrsne palačinke. Ulaznica za ovu manifestaciju iznosi 30 kuna, a u cijenu su uključeni svi prateći programi i konzumacija palačinki po sistemu „jedi koliko želiš“. Dodatno će posjetitelji s ovom ulaznicom moći ostvariti popuste u 16 pazinskih trgovina, kinu Pazin za dvije kino predstave, muzejima u Kaštelu i speleoavanturi u Pazinskoj jami.

Ovaj se Festival tradicionalno organizira povodom blagdana Svetog Nikole koji je ujedno i zaštitnik Grada Pazina, a prvi je put održan 2014., s ciljem poticanja gospodarstva u Pazinu u zimsko doba, posebice ono blagdansko, kada za to ima velikog, a nedovoljno iskorištenog potencijala. Prošlogodišnje je izdanje privuklo oko 5.000 sladokusaca koji su imali priliku kušati oko 25.000 porcija raznovrsnih palačinki.

Palačinke se na manifestaciji pripremaju na licu mjesta, ”a la minute” ispred samog posjetitelja, a posjetitelji će moći birati između raznih slatkih i slanih te gourmet palačinki. I ove će godine Martin Špaček i Kristijan Benić pripremati istarsku i pazinsku palačinku kojima naglašavaju i promoviraju široke mogućnosti primjene lokalnih namirnica za pripremu ovog obroka ili deserta.

Na samom ulazu u dvoranu, na Festivalu će, osim palačinki,  biti izlagači, odnosno štandovi raznih domaćih proizvoda, unikatnih predmeta i slatkih proizvoda kao što su: razni kolači i pazinski cukerančić, čokolade i praline, likeri, bomboni i slično. Festival podržava i humanitarne akcije pa će se tako među izlagačima naći i nekoliko štandova na kojima će se u humanitarne svrhe prodavati različiti proizvodi.

Također, lokalni će ugostitelji sudjelovati u programu Slatki vikend, na kojem će od petka 30. studenog do nedjelje, 2. prosinca svi palačinkoljupci moći kušati palačinke po posebnoj recepturi u raznim restoranima, pizzerijama, slastičarnicama i konobama.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.