Blokirana proizvodnja Nutelle u najvećoj tvornici na svijetu: radnici u štrajku, nestaje sirovina

Proizvodnja Nutelle u najvećoj tvornici tog čokoladnog namaza zaustavljena je zbog štajka radnika.

Čak 160 radnika zaposlenih u tvornici Nutelleu u Villers-Ecallesu na sjeveru Francuske zadnjih tjedan dana je u štrajku, zbog čega je stala proizvodnja popularnog čokoladnog namaza u toj, najvećoj tvornici Nutelle na svijetu. Javnost su o tomu u ponedjeljak izvijestili predstavnici sindikata, istaknuvši da radnici zahtijevaju veće plaće.

Fabrice Canchel iz sindikata Forces Ouvriere (FO), koji je i donio informaciju o točnom broju radnika u štrajku, izjavio je da „nijedan kamion otada nije ušao na područje tvornice niti je odande izašao“.

Prema riječima Canchela, osim proizvodnje Nutelle, zastala je i proizvodnja Kinder Buena, a  od četiri proizvodne linije Nutelle radi samo jedna i to petinom kapaciteta. Canchel je naglasio i kako polako nestaje sirovina.

Radnici traže povećanje plaća za 4,5 posto i bonus od 900 eura. Uprava je ponudila samo 0,4 posto veće plaće.

Iako iz Ferrera nisu željeli komentirati štrajk, u internoj poruci koju je AFP dobio na uvid uprava je naglasila da je „blokada pristupa tvornici potpuno nezakonita“ te je zaprijetila da će od suda zatražiti nalog da se omogući pristup tvornici, što predstavnici sindikata vide kao „neprihvatljivo kršenje prava na štrajk“.

Proizvodnju Nutelle posljednjih su godina obilježili brojni problemi što je dijelom uzrokovano slabim urodom lješnjaka u Turskoj, najvećem svjetskom izvozniku.

Podsjetimo, tvornica u kojoj se trenutno odvija štrajk najveća je tvornica Nutelle na svijetu. U njoj se dnevno proizvodi 600 tisuća staklenki Nutelle, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza, a u veljači je zbog problema s kvalitetom pojedinih sastojaka bila zatvorena pet dana.

Izvor: France 24

Fotografija: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.