Bjelovarčanka Nina Stojanov izrađuje čokolade s okusom Dalmacije

Nina Stojanov, autorica bloga Dalmatian things with Nina, nedavno je svojim pratiteljima predstavila liniju svojih čokolada, a u razgovoru za naš portal otkrila je kako je nastala ova čokoladna, dalmatinska priča.

Pratitelji društvenih mreža bloga Dalmatian thing by Nina iza kojeg stoji mlada Bjelovarčanka Nina Stojanov već neko vrijeme mogu uživati u fotografijama njezinih čokolada s okusom Dalmacije. Mliječnoj, bijeloj i tamnoj čokoladi Nina je dodala prepoznatljive okuse Dalmacije poput arancina, limuncina, suhih smokava i maslinovog ulja te je stvroila raznoliku ponudu dalmatinskih čokolada.

Tako i ovim novim slatkim projektom pokazuje svoju ljubav prema Dalmaciji, ljubav koja se rodila kada je prije šest godina sudbonosno da rekla jednom Dalmatincu. Od tada cura iz Bjelovara više nego uspješno plovi dalmatinskom kuhinjom, a svoju je ljubav prema „dalmatinskoj spizi“ već ranije pokazala pokretanjem bloga Dalmatian things by Nina.

Kako se rodila ideja o dalmatinskim čokoladama, koje su joj omiljene dalmatinske slastice i kako uz dvoje djece i stalni posao, nađe vremena i za slatki hobi, za naš je portal otkrila sama Nina Stojanov.

Zadnjih tjedana na društvenim mrežama možemo pratiti razvoj vaše linije dalmatinskih čokolada. Kako se razvila ideja o vlastitim, dalmatinskim čokoladama i koliko se dugo ta ideja „kuhala“ prije nego što ste krenuli u realizaciju?

Ideja o čokoladama razvila se još prije godinu dana. Veliki sam obožavatelj čokolade i prije realizacije postojećih htjela sam čokolade s dalmatinskim štihom kao što je i moj blog. Dugo vremena sam pripremala dodatke. Koristila sam korice limuna i naranče i od njih izrađivala arancine i limuncine, posebne dalmatinske delicije.

Također, sušila sam domaću lavandu kako bih da dobila njene suhe cvjetove koji se mogu upotrebljavati kao dodatak. Tu su i domaći bademi, pinjoli, sušene smokve, naše maslinovo ulje i slično.

Koji su sve okusi dostupni i hoće li to postati stalna ponuda ili ćete i dalje širiti svoj asortiman?

Postoje mliječna, tamna i bijela čokolada. Razvilo se dosta interesa za nju, pa tko zna jednog dana što se može izroditi.

Zasad sam izradila ove vrste: bijela mliječna čokolada od kakao maslaca i kokosovog mlijeka s tostiranim pinjolima i lješnjacima; tamna čokolada s maslinovim uljem i suhim smokvama s 42 posto kakao udjela; mliječna čokolada s bademima i arancinima (sušenim koricama naranče) s 38 posto kakao udjela. Zatim, bijela čokolada sa sušenim cvjetovima lavande i kokosom; tamna čokolada s limuncinima (sušenim koricama limuna) pa miks tamne i bijele čokolada sa zrnima expresso kave i naposljetku – mliječna čokolada s grožđicama i suhim šljivama te mliječna čokolada s indijskim oraščićem, kikirikijem, bademom, orahom i mljevenim orahom.

Jesu li vaše čokolade dostupne na tržištu ili ih još uvijek proizvodite u količinama dovoljnim za privatne potrebe?

Zasad ju izrađujem za obitelj, prijatelje i poznanike. Naravno, na taj način me motiviraju za širi asortiman jer imam dosta ideja još.

Zašto se baš odabrali dalmatinske začine i okuse za svoje čokolade?

Dalmatinski okusi i začini većinom prevladavaju u čokoladi jer sam ih zavoljela kao i sve drugo što ima veze s Dalmacijom. Drugačiji su to okusi koje ne možeš svugdje imati ni naći.

Možete li našim čitateljima opisati kako izgleda izrada jedne čokolade, koje sve korake podrazumijeva i koliko je vremena potrebno kako bi se došlo do finalnog proizvoda?

Izrada jedne čokolade ne oduzima puno vremena jer je poanta izrade u rastapanju gotovih sastojaka za nju. Potrebna je posuda u kojoj ćete sastojke topiti lagano miješajući na parnoj vodenoj kupelji sve dok se potpuno ne otope. Nakon toga, smjesa se lijeva u kalupe, dodaju se sastojci i preostalo je samo vrijeme dok se čokolada potpuno ne stegne.

Osim u čokoladama, svoju ljubav prema dalmatinskoj kuhinji pokazujete i na svom blogu Dalmatian things by Nina i na društvenim mrežama. Kako se kod cure iz Bjelovara rodila ta ljubav prema dalmatinskoj kuhinji i slasticama?

Osim čokolade, koju sam uvela kao dodatak svom blogu, pišem i dijelim recepte za dalmatinska i tradicionalna jela i slastice. Ljubav prema dalmatinskoj spizi rodila se prije 6 godina, kada sam se udala za Dalmatinca. Što se tiče slastica, to sam naslijedila od svoje majke. I danas mi je, baš kao nekad kad sam bila dijete, nezamislivo provesti vikend bez kolača.

U opisu vašeg bloga piše da je to „blog sa dalmatinskom kuhinjom, tradicionalnom hranom i slasticama“. Imate li omiljene dalmatinske tradicionalne slastice koje često pripremate?

Omiljene dalmatinske slastice koje sam spremala bile su kroštule, fritule i tart sa svježjim smokvama.

A postoje li možda neke dalmatinske slastice koje su vas svojim okusom razočarale?

Zasad me niti jedna dalmatinska slastica nije razočarala.

Vaš je blog tek nedavno pokrenut, a prije toga neko ste vrijeme bili prisutni na društvenim mrežama. Kako ste se odlučili pokrenuti blog i koliko mu vremena danas u prosjeku posvećujete?

Blog sam odlučila pokrenuti na nagovor dragih ljudi kako bih mogla opširnije opisati pripremu jela. Kad god uhvatim slobodnog vremena, pišem.

Uz dvoje male djece i stalni posao, koliko je izazovno pronaći vremena za blog i naravno, za vaše čokolade?

Sve je u organizaciji. Čovjek u životu mora posložiti prioritete. Na prvom mjestu su mi uvijek djeca i sve što ima veze s njima. Nakon toga imam posao, a blog i kuhinju odrađujem u slobodno vrijeme. Svatko za svoj gušt ima „ono nešto“.

Kada je u pitanju priprema slastica za blog, čemu pridajete posebnu pozornost – na što najviše pazite i što mislite da je općenito najvažnije za uspješnu pripremu slastica?

Kod pripremanja slastica posebnu pozornost posvećujem ukusu. Volim jako raznolike začine i uvijek si stvorim priliku da ih iskoristim. Nakon toga, svaka bi se slastica trebala odlikovati lijepim i svježim izgledom. Prezentacija je na taj način uvijek uspješnija.

Vratimo se ponovno na početak ove priče – vaše dalmatinske čokolade izazvale su veliki interes na društvenim mrežama. Koji su vaši daljnji slatki planovi s njima, što još možemo očekivati?

Čokolade su definitivno izazvale najveći interes. Mislim pozitivno, vjerujem u sebe i nadajmo se uvijek dobrome. Život je nepredvidiv.

Fotografije: Dalmatian things by Nina

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.