Američki keksi

Iako je prava hladnoća iza nas, mi smo i ovaj vikend odlučili zagrijati odličnim američkim keksima koji sa šalicom toplog mlijeka čine nepobjedivu kombinaciju, neovisno o vremenskim uvjetima.

Sastojci
  • 200 g maslaca
  • 80 g smeđeg šećera
  • 80 g bijelog šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstovat soli
  • pola vrećice praška za pecivo
  • oko 50 ml mlijeka
  • 400 g glatkog brašna
  • 200 g mliječne čokolade
Priprema

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Na pari otopite maslac pa ga prebacite u drugu posudu i ostavite sa strane da se prohladi. Dok se maslac topi, izrežite čokoladu na krupne komade. Ohlađenom maslacu dodajte smeđi i bijeli šećer pa mikserom miješajte dok ne dobijete lijepo povezanu smjesu. U nju dodajte jaje i žličicu ekstrakta vanilije. Sve dobro promiješajte mikserom pa dodajte sol i prašak za pecivo te mlijeko i ponovno miksajte. U dobivenu smjesu dodajte pola količine brašna (200 g brašna) pa još jednom izmiješajte mikserom. Preostali dio brašna dodajte u smjesu te ručno izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju u smjesu ubacite i narezanu čokoladu te ručno miješajte dok se svi sastojci ne spoje.

Žlicom vadite željenu količinu smjese te vrteći među dlanovima brzim pokretima, oblikujte kugle.Oblikovane keksiće slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pazite da između keksića ostavite dovoljno prostora jer će se oni u pečenju jako proširiti (mi smo u veliki lim za pečenje ukupno stavili 12 keksića – po tri u svakom redu).

Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 minuta. Keksići će vam prilikom vađenja iz pećnice biti još malo meki, ali će stanjem na zraku postati tvrđi. Možete ih servirati tople ili pričekati da se potpuno ohlade.

Napomena

Ukoliko imate čokoladne kapljice, možete ih koristiti umjesto čokolade, bitno je samo da količina bude jednaka onoj navedenoj u receptu kako bi svaki keksiće ima dovoljnu količinu čokolade.

Fotografije: Kate Bošković 

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

2 komentara
    1. Iako na dodir postanu nešto tvrđi, kad ih zagrizete i dalje budu dosta mekani. Doduše, nama nikad nisu izdržali duže od dva dana pa ne znamo kakvi su nakon više dana 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.