Zobeni keksići s borovnicama

Da mi je netko prije nekoliko godina rekao da ne samo da ću sama pripremati zobene keksiće, nego u istima i uživati, sasvim sigurno mu ne bih vjerovala, no danas su ovi zobeni keksići postali jedni od meni najdražih.

Sastojci
  • 150 g maslaca
  • 80 g bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • korica limuna
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 300 g samljevenih zobenih pahuljica
  • 125 g svježih borovnica
Priprema

Maslac otopite u mikrovalnoj ili na pari i ostavite ga da se malo ohladi.

Borovnice operite i stavite na kuhinjski ručnik da se osuše.

U maslac dodajte šećer i vanilin šećer te miješajte mikserom 1 – 2 dvije. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i miješjate mikserom na najvećoj brzini nekoliko minuta dok  ne dobijete finu, gustu smjesu.

Ovoj smjesi dodajte koricu limuna i vrhnje te žličicu praška za pecivo pa još jednom izmiješajte mikserom.

Zatim, ručno miješajući dodajte oprane i osušene borovnice te na kraju malo po malo samljevene zobene pahuljice.

Smjesu ostavite oko 15 minuta u zamrzivaču.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Smjesu za keksiće izvadite iz zamrzivača te rukama koje ste prethodno blago nauljili biljnim uljem, oblikujte kuglice približno istih veličina (naše su bile 14 – 16 g) i slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Lim s oblikovanim kuglica ostavite još 5 – 10 minuta u hladnjaku, a zatim ga izvadite, kuglice blago pritisnite dlanom i stavite peći u ugrijanoj pećnici 12 – 15 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Prilikom vađenja iz pećnice keksi će biti mekani na dodir (osobito dijelovi s borovnicama).

Napomena

Mi smo od ove količine dobili 60 keksića.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.