• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Vrste meda – koji med odabrati?

Vrste meda – koji med odabrati?

Mirjana Bošković Smrekar 01 lip 2018 Novosti Leave a comment

Budući da su na našem tržištu dostupne različite vrste meda, teško je odabrati adekvatan med. Pred vama je stoga prvi dio kratkog pregleda karakteristika različitih vrsta meda.

Kvaliteta, okus i boja meda ovise o izvoru nektara te o načinu proizvodnje. Prema izvoru med se može podijeliti u dvije skupine: monoflorni, u koje spada med izrađen od jedne vrste nektara kao što su bagrem, lipa, kesten i kadulja i poliflorni, u koji spada med izrađen od više vrsta nektara poput livadnog meda.

Monoflorne vrste meda imaju izraženija svojstva i aromu, dok su poliflorni dobar izbor kada se želi izbjeći nametljiv okus meda u hrani ili piću. Što je med tamniji, njegova je aroma jača. Prema načinu proizvodnje postoje: vrcani med koji se dobiva centrifugiranjem, topljeni med koji se dobiva zagrijavanjem zdrobljenih saća te muljani med koji se dobiva hladnim gnječenjem saća. Prema konzistenciji razlikujemo četiri vrste meda, i to nektarni med, med mediljkovac, kremasti med i  ekspresni med.

U nastavku vam donosimo prvi dio pregleda različitih vrsta meda.

Livadni med

Drugi naziv za ovaj med, svijetle boje te ugodnog mirisa i okusa je cvjetni med jer se izrađuje od različitog livadnog cvijeća. Pomaže u oporavku od bolesti te vraća energiju. Preporučuje se njegova svakodnevna konzumacija kod male djece i starijih osoba.

Bagremov med

Zbog svog ugodnog okusa i blagog mirisa ova je vrsta meda jedna od omiljenijih. Boja mu je svijetlo žuta, a njegova se konzumacija preporučuje kod problema s nesanicom i tjeskobom. Pomaže i kod vrtoglavica te tegoba u klimakteriju.

Kestenov med

Kestenov med je tamne boje, ima prepoznatljiv miris i karakterističan slatko do trpko-gorki okus. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i peludi. Izrazito je djelotvoran kod oporavka od akutne zarazne žutice i operacije žuči. Povoljno djeluje na cijeli probavni sustav. Preporučuje se konzumacija ovoga meda kod problema s cirkulacijom jer širi periferne žile, ali i kod problema sa slabokrvnosti zbog visokog udjela željeza koji sadrži.

Kaduljin med

Med izrađen od kadulje ima izražen miris po kadulji te ugodan, blago gorki okus. Boja mu je svijetlo žuta ili zelenkasta. Ima povoljan utjecaj na dišni sustav jer pospješuje izbacivanje sluzi. Ima umirujuće djelovanje pa dobro utječe na stanja nervoze i straha.

Med od lipe

Ovaj med je bistar, gotovo proziran, blago gorkog okusa i intenzivnog mirisa. Ima umirujuća svojstva i vraća energiju stoga se preporučuje njegova konzumacija za olakšavanje psihičke napetosti i fizičke iscrpljenosti. Također, Iia dobar učinak kod liječenja prehlada i hunjavica, a budući da smiruje grčeve preporučljiv je za konzumaciju kod bubrežnih oboljenja. Ipak, treba ga konzumirati s oprezom jer se ne preporučuje osobama s oboljenjem srca i krvnih žila.

Fotografije: Pixabay

bagremov med kaduljin med kestenov med livadni med med med od lipe vrste meda 2018-06-01
Tags bagremov med kaduljin med kestenov med livadni med med med od lipe vrste meda

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Čokoladna torta od prosa

Sljedeći članak :

Veliki prvi rođendan najslađeg portala u Hrvatskoj

Povezani članci

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Mirjana Bošković Smrekar 08 lip 2023
Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Mirjana Bošković Smrekar 06 lip 2023
Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Mirjana Bošković Smrekar 05 lip 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!