• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Vrijeme je za pregled smočnica: evo nakon koliko vremena se počinju mijenjati svojstva pojedinih namirnica

Vrijeme je za pregled smočnica: evo nakon koliko vremena se počinju mijenjati svojstva pojedinih namirnica

Mirjana Bošković Smrekar 02 srp 2023 Slatke tajne Komentari isključeni za Vrijeme je za pregled smočnica: evo nakon koliko vremena se počinju mijenjati svojstva pojedinih namirnica

Iako se svi oslanjamo na rok trajanja, ponekad se namirnice, posebice orašasti plodovi, zbog predugog stajanja i neadekvatnog skladištenja mogu pokvariti ili potpuno promijeniti okus i svojstva.

Postoje namirnice koje nam se čine nekvarljivima ili jednostavno imaju dug rok pa ih skladištimo na policama smočnica duže vrijeme, no zapravo puno namirnica, neovisno o roku trajanja stajanjem mijenja okus i svojstva. U nastavku donosimo koliko dugo i gdje skladištiti određene namirnice.

Brašno

Iako većina nas brašno sprema u smočnicu, zapravo je pametnije čuvati ga u hladnjaku ili zamrzivaču kako bi što duže ostalo svježe. Brašna, a posebice ona od cjelovitog zrna, skladištena u hladnjaku mogu trajati do osam mjeseci bez da dođe do promjene okusa, užeglosti ili razvoja insekata u njima, dok u zamrzivaču mogu trajati i do dvanaest mjeseci.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

Ukoliko predugo stoje, agensi za dizanje, prašak za pecivo i soda bikarbona izgubit će svoju glavnu svrhu što bi moglo rezultirati plosnatim kolačima. Kako bi provjerili je li agens za dizanje još upotrebljiv, pomiješajte prašak za pecivo s vrućom vodom, a sodu s octom. Ukoliko nastane pjena iste možete još koristiti u svrhu dizanja tijesta.

Orašasti plodovi

Orašaste plodove bez ljuske treba potrošiti kroz nekoliko mjeseci budući da oni obično sadrže veliku količinu ulja koje će se duljim stajanjem užegnuti. Užeglost ćete vrlo brzo prepoznati jer se razvija karakteristični vonj koji podsjeća na travu, a boja plodova se mijenja te oni tamne. Najbolji način skladištenja orašastih plodova jest u prozirnoj vrećici za zamrzavanje, u hladnjaku. 

Slatkiši

Neki se slatkiši mogu lako pokvariti, no tu ne igra ulogu trajanja, čak niti uvjeti skladištenja već kvaliteta samog slatkiša. I dok neki mogu izdržati na policama smočnice i preko godinu dana, neki će za nekoliko dana, neovisno o dobrom roku postati nejestivi.

Vrećice čaja i kava

Prilikom čisšćenja smočnice, pažnju treba skrenuti i na vrećice čaja koje je potrebno potrošiti u roku od godinu dana od kupnje budući da se u čaju nalaze ulja koja stare, a starenjem mijenjaju okus čaja. Također, treba paziti i na duljinu stajanja kave kojoj se također mijenja okus, a preporuka je da se nju potroši unutar dva do četiri tjedna. Instant kave mogu stajati nešto dulje, otprilike dva mjeseca.

Provjerite police svojih smočnica i uvjerite se da su vaše namirnice adekvatni skladištene.

Izvor: poslovni.hr

Fotografije: Canva

2023-07-02

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Isprobale smo ljetnu ponudu Roberta Hromalića: u Le Kolaču vas očekuju zanimljive slastice i odlični kokteli

Sljedeći članak :

S tržišta odlazi sok od jabuke: evo zašto ga povlače

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!