• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Okus slatkog smanjuje apetit – iznenađujući rezultati istraživanja

Okus slatkog smanjuje apetit – iznenađujući rezultati istraživanja

Mirjana Bošković Smrekar 28 sij 2021 Novosti Leave a comment

Iako se često slastice i općenito slatka hrana povezuju s prekomjernom težinom i pojačanim apetitom, provedena je studija koja dokazuje suprotno.

Sve veću ulogu u prehrani danas ima šećer, no prilikom unosa šećera u organizam treba biti oprezan jer prekomjerni unos može imati štetne posljedice za zdravlje. U Austriji i Njemačkoj, primjerice godišnji unos po osobi iznosi otprilike 34 kilograma. Vrlo se malo zna o molekularnim mehanizmima šećera koji utječu na prehrambeni unos, neovisno o kalorijskom opterećenju.

Upravo su zato na Odjelu za fiziološku kemiju Kemijskog fakulteta Sveučilišta u Beču, istražili ulogu aktivacije receptora slatkog okusa u regulaciji sitosti.

Provedena je slijepa, unakrsna studija s glukozom i saharozom. Sudjelovalo je 27 zdravih muškaraca, starih između 18 i 45 godina, od čega je dio muškaraca dobio 10 % otopinu glukoze ili saharoze ili jednu od šećernih otopina u koje je dodano 60 ppm laktizola, tvari koja se veže na pojedinačne slatke receptore te smanjuje percepciju slatkog okusa. Sve navedene otopine imale su jednak energetski sadržaj.

Neposredno prije ispijanja i tijekom dva sata od ispijanja, istraživači su kandidatima vadili krv te mjerili tjelesnu temperaturu. Kada je isteklo dva sata kandidati su mogli doručkovati koliko žele.

Ispitanici koji su ispili otopinu saharoze s laktizolom povećali su unos energije za oko 13 %, prenesno u kalorije, to je otprilike  100 kilokalorija više nego kandidati koji su ispili otopinu saharoze bez laktizola. Također, kandidati koji nisu konzumirali laktizol imali su i nižu tjelesnu temperaturu te smanjenu koncentraciju serotonina u plazmi, a upravo je on odgovoran za apetit.

Barbara Lieder, voditeljica Christian Doppler Laboratorija za istraživanje okusa te zamjenica voditelja Odjela za fiziološku kemiju Kemijskog fakulteta Sveučilišta u Beču, osvrnula se na rezultate te rekla: „Ovaj rezultat sugerira da saharoza, bez obzira na energetski sadržaj, modulira regulaciju sitosti i unos energije putem receptora slatkog okusa.“

Izvor: SciTechDaily

Fotografija: Unsplash

apetit istraživanje okus slatkog slastice slatke vijesti 2021-01-28
Tags apetit istraživanje okus slatkog slastice slatke vijesti

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Čokolada s potpisom glazbenih legendi: poznati bend The Rolling Stones lansira liniju čokoladnih pločica

Sljedeći članak :

Petkom uživamo kraljevski uz tortu od lješnjaka i vanilije

Povezani članci

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Mirjana Bošković Smrekar 08 lip 2023
Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Mirjana Bošković Smrekar 06 lip 2023
Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Mirjana Bošković Smrekar 05 lip 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!