Jubilarno izdanje manifestacije Slatka Istra još jednom je pokazalo da nema straha za očuvanje istarske slatke tradicije jer se među 120 natjecatelja našlo i nekoliko – maloljetnika.
Najslađa istarska fešta, manifestacija Slatka Istra u Vižinadi, u ponedjeljak 14. kolovoza dostojno je obilježila svoj srebrni jubilej: na 25. izdanje ove sveistarske smotre tradicijskih istarskih kolača prijavljena je bila čak 241 kolekcija domaćih kolača. Među 120 ovogodišnjih natjecatelja našlo se i nekoliko muškaraca, a osobito veseli činjenica da se tradicija pripreme istarskih kolača uspješno prenosi na mlađe generacije jer je među prijavljenima bila i jedna 11-godišnja djevojčica iz Krasice, jedna 12-godišnja djevojčica iz Oskoruša na Bujštini, ali i jedan 15-godišnji dječak.
Na sami dan manifestacije sve su oči bile uprte u stručni žiri koji je dan prije velike fešte ocijenio kolače. Ova slatka, ali i teška zadaća pripala je Sandri Živolić i Franji Milotiću (oboje su profesori kuharstva u rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića), zamjenici istarskog župana Jessici Acquaviti, gastro-novinaru Davoru Šišoviću te Klaudiji Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino. Ocjenjivalo se u devet kategorija, a šampionkama su po pojedinim kategorijama proglašene: Renata Gašparini iz Višnjana za fritule, Marija Pastorčić iz Pazina za cukerančiće, Mileva Pastorčić iz Vele Trabe kraj Pazina za paštine, Nevija Gardoš iz Krasice za bucolaj, Danijela Koraca iz sela Vejaki kod Višnjana za pincu, Dorjana Tončić iz Livada za kroštule, Jolanda Hrastić iz Vele Trabe kod Pazina za poveticu, Nevija Lukšić iz Pazina za pandešpanju i Brigit Ferenac iz sela Ferenci kod Vižinade za breskvice.
U školskoj sportskoj dvorani u Vižinadi svi su kolači bili izloženi te ponuđeni na kušanje i humanitarnu prodaju kojom su prikupljana sredstva za vanjsku učionicu Područne škole Vižinada.
No, nije samo proglašenje dobitnika bilo vrhunac večeri. Za osobito slatko iznenađenje pobrinula se Alida Vadanjel iz slastičarskog obrta Antica iz Pazina koja je za ovu manifestaciju pripremila najveći cukerančić na svijetu. Taj je divovski cukerančić dimenzija 60 x 40 cm, težak 3,30 kg, a u njegovu je pripremu utrošeno 2 kg brašna, 0,7 kg šećera, 0,5 kilograma maslaca, 2,5 dl ulja, 10 jaja, kora 2 naranče i 4 limuna te 5 dkg amonijaka. Najveći cukerančić na svijetu je nakon predstavljanja ponuđen na kušanje posjetiteljima Slatke Istre.
Bogatstvo istarske slatke tradicije potvrđeno je i predstavljanjem barbanskog kolača za na pir, koji je pripremila Mirjana Prgomet. Ovo je još jedna tradicijska slastica koja je uspješno revitalizirana i spašena od zaborava.
Tijekom večeri su u Kući Maraston domaćice Davorka Ritoša i Laura Kešac prikazale kako se priprema pandešpanja, jedna od najcjenjenijih istarskih slastica od samo tri sastojka. U parku kod stare škole ponuđena su na degustiranje vrhunska vina i ulja s područja Vižinade.
Slatka večer u Vižinadi zaključena je kulturno-zabavnim programima, uz nastupe Brass Banda limene glazbe ZT Vižinada te Replay banda i Mladena Grdovića.
Fešta je svoj nastavak doživjela u utorak obilježavanjem blagdana Svete Marije Vele uz večernji koncert Laguna benda i Gustafa.
U suradnji s Premium Image
Fotografije: Sebastijan Skoko