• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Poznatoj korčulanskoj slastici dodijeljena zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Poznatoj korčulanskoj slastici dodijeljena zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Mirjana Bošković Smrekar 17 lip 2021 Naše slastice, Novosti Komentari isključeni za Poznatoj korčulanskoj slastici dodijeljena zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Ova poznata korčulanska slastica, od sada je zaštićena na nacionalnoj razini, a uskoro slijedi i postupak registracije ne razini EU.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da poznata korčulanska slastica Lumblija dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Zahtjev za dodjelu oznake predalo je Viteško udruženje Kumpanija Blato te Udruga maslinara Vela Luka koji su u zahtjevu opisali postupak proizvodnje te definirali uzročno-posljedičnu povezanost „Lumblije“ i otoka Korčule. Oznaka zemljopisnog podrijetla ovoj je slastici dodijeljena na nacionalnoj razini.

Nakon donošenja ovog rješenja slijedi postupak registracije ovog naziva na razini Europske unije. Naziv „Lumblija“ smiju koristiti samo oni proizvođači koji posjeduju Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom, a koju izdaje delegirano tijelo koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede.

Lumblija je dobila oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, a sada slijedi registracija ovog naziva na razini Europske unije.

Prisjetimo se, priču o Lumbliji već smo donijeli na našem portalu, a riječ je o tradicionalnom kolaču otoka Korčule, izrađenog od dizanog tijesta, okruglog oblika koji se premazuje varenikom ili rakijom te posipa šećerom. Za izradu Lumblije koriste se brojne mirodije koje ovoj slastici daju svojstveni, puni okus. U svrhu popularizacije ovog tradicionalnog kolača organiziraju se brojne degustacije te natjecanja u pečenju „Lumbije“, većinom na zapadnom dijelu Korčule, o čemu smo također već pisali na portalu.

Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede

Blato korčula lumblija naše slastice novosti slatka baština vela luka zaštićena oznaka europskog podrijetla 2021-06-17
Tags Blato korčula lumblija naše slastice novosti slatka baština vela luka zaštićena oznaka europskog podrijetla

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Rođendanski mjesec na Slatkopediji: zaljubite se u čokoladu uz Chozen bombone

Sljedeći članak :

Za proslavu velikih i malih životnih uspjeha: torta koja osvaja na prvu

Povezani članci

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Mirjana Bošković Smrekar 27 svi 2023
Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Mirjana Bošković Smrekar 24 svi 2023
Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Mirjana Bošković Smrekar 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!