Osnovnoškolci od zaborava čuvaju tradicionalne slastice: bračke škanjate spremne i za put u svemir

Na ovogodišnjoj Noći muzeja  brački su osnovnoškolci kao „jelo za put u svemir“ predstavili pomalo zaboravljenu slasticu – bračke škanjate.

Prošlog je mjeseca održana još jedna Noć muzeja, na kojoj su učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Postira  predstavili posebnu, ali pomalo zaboravljenu bračku slasticu – bračke škanjate, koje su prozvali „Brač space meal“ odnosno „bračko svemirsko jelo“. Na ideju da ovo jelo promoviraju kao idealan obrok za put u svemir došli su zbog njegove trajnosti, ali i zbog recepta po kojemu se stoljećima priprema.

Bračke škanjate su zapravo baškotini, dakle rade se po jednostavnoj recepturi za dizano tijesto u koje se doda malo šećera te obavezan sastojak –  maslinovo ulje. Također, za izradu škanjata koristi se i jaje. Izrađeno tijesto pusti se da se malo odmori i naraste, a zatim se stavi  peći. Nakon pečenja reže na fete (kriške) te se još malo vrati u pećnicu kako bi se kriške posušile.

Ova je slastica zaboravljeni kolač kojeg skoro više nitko ne izrađuje, a odličan je izbor za doručak ili užinu. Izvrsno se ljubi s prošekom, ali i bijelom kavom, jogurtom ili drugim napitkom po želji u koji se umaču kriške.

Tajna ove slastice je i neodređena mjerna jedinica za sastojke kojima se određuje recept, kao “koliko popije, neka se tijesto odmori neko vrijeme, pustiti na nadođe, prstohvat soli” i slično. Kako nam kaže Sanja Nejašmić iz Osnovne škole “Vladimir Nazor”, “jednostavni” kolači, poput ovog za škanjate, su zapravo dosta zahtjevni i ne uspijevaju baš svaki put i svakomu jer za to treba imati ruku. Tako se, ističe ona, u našim malim mjestima uvijek znalo,  a i sad se zna tko je dobar za krokanat, tko za arancine, a tko za budin…

Inače, u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ postoji učenička sekcija Mladi slastičari u kojoj učenici pripremaju slastice i kolače prema receptima starih nona (baka), a zahvaljujući činjenici da je njihova škola i eko škola to rade s autentičnim bračkim aromama. Tako i bračke škanjate izrađuju od vlastitog maslinovog ulja koje je prošle godine dobilo zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Tradicionalne i pomalo zaboravljene, slatke i slane, recepte učenici ove osnovne škole za nove su generacije sačuvali objavivši malu kuharicu „U kužini moje none“.

Fotografije: Osnovna škola “Vladimir Nazor” Postira

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.