U Trogiru je otvoreno jedinstveno slatko mjesto – prva fritularnica u Hrvatskoj u kojoj vladaju samo fritule, a sve o tomu kako je nastala ova ideja i što nas sve čeka u fritularnici saznale smo od vlasnica Ane Slade-Šilović i Marine Martinis.
Hrvatski turizam dobio je novo autentično gastro odredište; u Trogiru je otvorena Balîna, prva specijalizirana fritularnica u Hrvatskoj, posvećena tradicionalnoj dalmatinskoj slastici – fritulama. Riječ je o rijetkom primjeru gdje turisti i domaći gosti mogu svakodnevno uživati u lokalnoj tradiciji prezentiranoj na suvremen, ali istovremeno potpuno jednostavan način.
Projekt iza kojeg stoje Ana Slade-Šilović i Marina Martinis reinterpretira tradicionalne fritule kroz koncept personalizacije te omogućuje kreiranje vlastite verzije fritula, birajući između različitih krema, preljeva i posipa (poput preljeva od bijele čokolade, lješnjaka, pistacija, cheesecake, tiramisu, vanilije, karamele ili voćnih umaka, te posipa poput mljevenih keksa, lješnjaka, pistacija, kokosa ili svježeg voća) što rezultira gotovo neograničenim mogućnostima kombinacija. Za one manje odlučne, na raspolaganju je i 20 preporučenih kombinacija.

„Sve što nudimo pripremamo isključivo od visoko kvalitetnih namirnica – tu nema kompromisa i to nam je izuzetno važno. Smjesu za fritule pripremamo svježu svakoga dana, a u nju se ne dodajemo nikakve konzervanse, aditive, boje i slično.“- ističu vlasnice Ana Slade-Šilović i Marina Martinis, dodajući: “Balîna je nastala iz želje da fritule budu dostupne svakodnevno, a ne samo na sajmovima i posebnim prigodama. Sretne smo što smo tradiciju pretočile u suvremeni koncept“.
Uz fritule, Balîna nudi i specialty kavu, matchu te domaće craft sokove, a koncept je osmišljen kao idealan za šetnju trogirskim kalama – gosti svoje fritule mogu ponijeti i uživati u otkrivanju grada.
Interijer Balîne prati urbani dizajn, dok vizualni identitet naglašava spoj modernog i tradicionalnog. Nalazi se na adresi Šubićeva 24, Trogir, a svoja vrata otvorila je 12. srpnja 2025. godine.
Više o samoj Balini, tomu kako su došle na ovu ideju i što nas sve u njihovoj fritularnici očekuje u razgovoru za naš portal otkrile su vlasnice Ana Slade-Šilović i Marina Matrinis.

Kako ste došli na ideju otvaranja fritularnice – što to ima u fritualama što vas je toliko očaralo da ste im posvetili ovaj objekt?
Kao djevojčice zajedno smo pekle razne dalmatinske slastice, jako često i fritule. Ideja o otvaranju fritularnice kao lokala došla je još prije puno godina – Ana je uvidjela potrebu da fritule dobiju drugačiju prezentaciju od obične štandovske prodaje, da kupac može računati na kvalitetu i standard. Tijekom jednog druženja pričale smo o planovima za budućnost i spontano smo došle do zaključka o realizaciji te ideje – i odmah smo počele raditi na tomu da se to i ostvari. Balina je nastavak prijateljstva i ponovnog zajedničkog motanja po kuhinji.
Zašto se vaša fritularnica nalazi baš u Trogiru?
Anin tata je Trogiranin te je kuća u kojoj se nalazi Balina obiteljsko nasljeđe. Trg ispred same Baline nosi naziv Aninog pradide – Roka Slade-Šilovića. Konoba je godinama bila neiskorištena i bila je dom jedino golubovima te je Anina želja bila oplemeniti taj prostor, dati mu neki smisao. Zanimljiv je i detalj oko imena – a to je da smo ga pronašli u rječniku trogirske cakavice, u kojemu stoji da balina znači mala kuglica, a to nam se savršeno uklopilo u brend.
Koliko dugo ste radili na ostvarenju ovog poduzetničkog pothvata i što sve stoji u pozadini otvaranja fritularnice?
Od početne ideje prošlo je zaista jako dugo, ali se u zadnjih godinu i pol rad na konceptu jako intenzivirao. Marina me pogurala da sve ubrzamo i da se fritularnica otvori već ove godine. Ja sam se pribojavala količine građevinskih radova, ali je Marinin muž odradio veliki dio posla oko radova pa smo i uspjeli sve to odraditi u relativno kratkom roku. Marina je vodila radove od početka i brinula o kompletnoj logistici, napretku građevinskih radova te svim poslovima koji su bili potrebni da bismo mogli otvoriti vrata ove sezone.

Arhitektonsko rješenje i kompletan dizajn potpisuje Anin muž koji je arhitekt s dugogodišnjim inozemnim iskustvom. Anin profesionalni background vezan je baš uz franšizni biznis i iako je to znanje mogla pretočiti na bilo što i bilo gdje, odlučila je pretočiti to na svoju djedovinu iz jednostavnih sentimentalnih razloga. Mislim da su nam se poklopile sve sretne okolnosti koje su uopće bile moguće i ovo je nastalo iskreno i spontano što nas nevjerojatno uveseljava!
Koliko će različitih okusa fritula biti u vašoj ponudi i tko je zaslužan za osmišljavanje istih?
Mi preporučamo 20 kombinacija fritula koji se sastoje od preljeva, posipa i voća. Ono što nudimo je da svatko napravi svoju kombinaciju, te je kombinacija gotovo neograničeno, međutim već u prvim danima rada primjećujemo da ljudi najčešće biraju naše preporučene kombinacije.

Hoće li u ponudi biti samo slatke ili planirate i slane fritule?
Ove sezone nudimo samo slatke fritule, a hoćemo li proširivati ponudu iduće godine to ćemo tek vidjeti!
Ima li u ponudi i onih osnovnih, svima nam dobro poznatih, tradicionalnih fritula bez kojih ne prolaze veće fešte u Dalmaciji? Je li osnovni recept onaj tradicionalni?
Naravno! Osnovna ponuda je porcija fritula uz koje, ukoliko želite, bez nadoplate birate posipe – šećer, kakao, mak ili cimet, ali mogu biti i prazne ukoliko vam je tako draže. Smjesu za fritule radimo isključivo od kvalitetnih namirnica i to „from scratch“, bez umjetnih boja, aroma, konzervansa i slično – i to nam je jako bitno. Recept za sada ostaje naša poslovna tajna tako da vam ga nećemo otkriti.
Kakvi su daljnji planovi – planirate li priču o fritulama širiti izvan Trogira ili ostajete tu?
Za sada smo fokusirani na Balinu Trogir, da vidimo povratne informacije od ljudi. Jako nam je drago što nam dolazi puno domaćih ljudi. A što se tiče potencijalnog širenja – brend, arhitektura i dizajn svih detalja osmišljen je s posebnom pažnjom i s jakim franšiznim potencijalom, a tek ćemo vidjeti gdje će nas struje odnijeti.
Fotografije: Luka Lajić, Goran Berović