• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Magazin» Vaše priče»„Nikad joj nisam rekla da je moja ‘orahnjača’ od samih bajama i čokolade“: donosimo priču i recept za ovaj poseban kolač

„Nikad joj nisam rekla da je moja ‘orahnjača’ od samih bajama i čokolade“: donosimo priču i recept za ovaj poseban kolač

Kate Bošković 12 sij 2023 Vaše priče Komentari isključeni za „Nikad joj nisam rekla da je moja ‘orahnjača’ od samih bajama i čokolade“: donosimo priču i recept za ovaj poseban kolač

Hrvatska spisateljica Nataša Jukić na svom Facebook profilu objavila je predivnu priču o orahnjači koja to nije i emocijama koje ovaj kolač izaziva.

Nataša Jukić dobro je poznato ime hrvatskim malim i velikim čitateljima, a osim što oduševljava svojim ukoričenim djelima, nerijetko na Facebooku sa svojim prijateljima i pratiteljima dijeli zanimljive crtice iz svog života.

Tako je nedavno podijelila priču o orahnjači koju je u božićno vrijeme pripremala svojoj babi, a koja zapravo i nije bila orahnjača već – bajamača.

Priču koja grije srce prenosimo u cijelosti, a u nastavku pronađite i recept za ovaj, sasvim poseban, kolač

„Baba nije smjela jesti slatko. Barem ne u onoj mjeri u kojoj je imala potrebu, te istu potrebu i zadovoljavala.

Svakog mi prosinca ožive naši razgovori.

„Jesi učinila orahnjaču, ljubavi babina?“

„Jesam, a kako bih ti došla bez nje.“

„Niko ne zna učinit orahnjaču ka’ ti. Jedino me tvoja ne grize za stumik (želudac, nap.a.) i nemam joj  zamjerke.

Daj odriži mi odma jednu fetu…mmmmm, lipo miriše…“

Nikad joj nisam rekla da je moja „orahnjača“ od samih bajama i čokolade, a orah joj ni blizu došao nije.

Interno, nas troje doma, zovemo je Bajamača.

A baba joj se svakog prosinca veselila, skoro onoliko koliko bi se ja veselila vidjeti je kako se sretno, jedući je, od čiste sreće smije.“

Bajamača
Sastojci
  • 1 maslac + malo mlijeka
  • 2 kocke kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 4 cijela jaja
  • 300 g šećera
  • naribana korica limuna
  • 1 kg glatkog brašna
  • malo soli
Fil
  • 1 kg mljevenih bajama
  • 1 šaka čokolade u prahu
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml vrućeg mlijeka
Priprema

Maslac otopiti u malo toplog mlijeka. Kvasac staviti dizati u 100  toplog mlijeka, s jednom žličicom šećera.

Izmiješati jaja, šećer, naribanu koricu limuna i u to dodati dignuti kvasac i otopljeni maslac. Sve dodati u brašno s prstohvatom soli pa zamijesiti tijesto.

Ostaviti da se diže na toplom.

Naraslo tijesto podijeliti u 4 dijela, razvaljati na otprilike 1 cm debljine i filovati.

Fil

Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Slaganje

Fil ravnomjerno namazati po tijestu- dakle, dobijete 4 štruce te zarolati tijesto u oblik rolade i ostaviti još jednom dizati.

Peći na 170° oko 40 minuta.

Fotografija: Roko Jukić

2023-01-12

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Destinacija iz snova: čokoladni grad u stilu Willyja Wonke

Sljedeći članak :

Hrvatskoj prijeti nestašica domaćeg mlijeka: proizvodnja rapidno opada

Povezani članci

Najskuplji komad torte: zbog romantične priče povijesnog značaja izdvojili visoku svotu novca

Najskuplji komad torte: zbog romantične priče povijesnog značaja izdvojili visoku svotu novca

Mirjana Bošković Smrekar 18 svi 2023
Izazvala reakcije: blogerica tvrdi da maslac ne treba držati u hladnjaku

Izazvala reakcije: blogerica tvrdi da maslac ne treba držati u hladnjaku

Mirjana Bošković Smrekar 14 svi 2023
Uživanje u sladoledu zbog alergije se pretvorilo u noćnu moru

Uživanje u sladoledu zbog alergije se pretvorilo u noćnu moru

Mirjana Bošković Smrekar 09 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!