Proteklog vikenda u talijanskom Trevisu, na završnici Tiramisù World Cupa, u društvu dragih proizvođača slatkih proizvoda i predstavnika turističkih zajednica, po prvi smo put imale međunarodno predstavljanje našeg festivala.
Završnica Tiramisù World Cupa ove nam je godine bila posebno zanimljiva jer smo upravo u sklopu nje imale i prvo međunarodno gostovanje našeg festivala – SlatCroFest by Slatkopedija, koje je svoje prvo izdanje imao u svibnju ove godine.

Na poziv glavnog organizatora ovog međunarodnog natjecanja Francesca Redija, otišle smo u talijanski Treviso i to u odličnom društvu. S nama su u Italiji gostovali i izlagači s prvog izdanja našeg festivala – Matilda Ljuština koja stvara odlične padišpanje pod svojim brendom Makolach te Ivan Divjanović koji je Talijane osvojio neodoljivim slatkim namazima Brachatella.

Uz njih, pridružile su nam se i Maja Šeparović iz Turističke zajednice općine Blato i Ivana Sardelić iz Blatski fižuli – ustanove u kulturi koje su predstavile njihovu najpoznatiju slasticu – lumbliju, Karmela Vukov-Colić iz Turističke zajednice grada Dugo Selo koja je predstavila slastice Martinjska torta, Dugoselska torta i Templarski keksi te Morena Smoljan Makragić iz Turističke zajednice grada Vodnjana koja nam je ispričala priču o torti de mandole. Uz to, predstavljen je i festival Župski pjat, projekt koji vodi Mia Njavro Banić, koji od zaborava čuva slastice i druga jela Župe dubrovačke.


Naše gostovanje započelo je u petak, jednosatnom prezentacijom u Salone Borsa Della Camera di Commercio u kojoj je svatko od sudionika dobio priliku pred međunarodnom publikom, ali i pred Davorkom Sarić, konzul savjetnicom u Trstu, predstaviti svoje slastice. Vrhunac predstavljanja bila je degustacija naših proizvoda koji su oduševili sve prisutne. Uz priliku da na samom događanju degustiraju naše proizvode, svi posjetitelji podsjetnik na slatke okuse Hrvatske odnijeli su sa sobom u torbama SlatCroFesta ispunjenim proizvodima naših sudionika.


U subotu je slijedio najsvečaniji dio sudjelovanja – u sklopu posebnog programa i večere za uzvanike pod nazivom “Eccellenze Venete in Tour – Degustazione e Storytelling” na kojoj su sudjelovali brojni uvaženi gosti, predstavnici medija i kreatori digitalnog sadržaja, dobili smo priliku poslužiti naše slastice. Uvrštavanjem naših slastica u ovaj dio programa Tiramisù World Cupa, organizatori su još jednom naglasili važnost suradnje između ove dvije manifestacije, a to je potvrđeno i time što sam dobila priliku da, uz organizatore i počasne goste, svima okupljenima uputim pozdravni govor u kojem sam, u kratkim crtama opisala projekt SlatCroFest by Slatkopedija.

Hrvatske su slastice i ovom prilikom izazvale oduševljenje svih okupljenih, a među ostalima u njima su uživali i Marina Aliprandi Marchetto, članica Zastupničkog doma Parlamenta Italije, Francesco Redi, glavni organizator Tiramisù World Cupa, kao i Paolo Caratossidis, osnivač Eccellenze Veneto, koji su izrazili svoje oduševljenje raznolikošću i bogatstvom hrvatske slatke baštine.

No, ovim nije bilo završeno gostovanje hrvatske slatke scene u Trevisu. Naime, u nedjelju ujutro u polufinalnoj fazi natjecanja dobile smo priliku biti članice žirija u kategoriji izvorni recept te sudjelovati u odluci o tomu koja će dva recepta ići u borbu za naslov najboljeg tiramisùa na svijetu. Zadatak je to jednako odgovoran, koliko i sladak – nije bilo lako odlučivati o sudbini natjecatelja od kojih su neki bili pod vidljivom tremom te su svoje slatke kreacije završavali uz drhtaj ruku. Ipak, ni trema ni pritisak nisu spriječili kandidate da pripreme doista odlične slastice te su nijanse odlučivale o tomu tko će ići u finale i dobiti prestižnu titulu pobjednika ovog natjecanja.

Gostovanje u Italiji tako je otvorilo neka nova vrata našim malim proizvođačima i omogućilo da se proširi glas o kvalitetnim hrvatskim slasticama, a s obzirom na sastanke koje smo održale u samom Trevisu, sigurne smo da nas još puno slatkih hrvatsko-talijanskih suradnji čeka u budućnosti.
Fotografije: Eccellenze Veneto, Slatkopedija