Mjesec dana bez slastičarnica: borba protiv corona virusa u Istri

Danas je donesena odluka po kojoj svi ugostiteljski objekti u Istri od sutra moraju biti zatvoreni.

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je danas Odluku o ograničenju rada i mjerama ponašanja od 15. ožujka do 14. travnja 2020. kojom se u navedenom razdoblju prekida rada ugostiteljskih objekata svih kategorija (uključujući slastičarnice). Iz ove se odluke izuzimaju samo dostava hrane te rad Pučke kuhinje, uz maksimalne mjere predostrožnosti.

Osim rada ugostiteljskih objekata, ovom se Odlukom ograničava, ali ne i obustavlja rad trgovačkih centara i manjih trgovina prehrane, uključujući trgovine na benzinskim crpkama te prekida rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (frizeri, brijači, kozmetičari…).

Inače, zbog situacije vezane za širenje corona virusa i nemogućnosti normalnog poslovanja, iz Nacionalne udruge ugostitelja, kako prenosi Plava kamenica, Vladi predlažu niz mjera kojima bi se pomoglo ugostiteljima u ovoj nezavidnoj poziciji. Tako predsjednik ove udruge, Marin Medak, predlaže odgodu plaćanja poreza, prireza, naknada za terase i reklame, komunalnih naknada i zakupa poslovnih prostora na dvije godine, privremeno ukidanje svih parafiskalnih nameta, suspenziju minimalne plaće za direktore i vlasnike obrta, kao i da država sufinancira 80 posto troška plaće za radnike koji postanu višak.

Fotografija: Unsplash

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.