• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Vodič za izradu posebnog stalka za tortu: Marijela Spaić otkriva kako starom fenjeru dati novi život

Vodič za izradu posebnog stalka za tortu: Marijela Spaić otkriva kako starom fenjeru dati novi život

Slatkopedija 18 pro 2022 Slatke tajne Komentari isključeni za Vodič za izradu posebnog stalka za tortu: Marijela Spaić otkriva kako starom fenjeru dati novi život

Marijela Spaić iz Facebook grupe Slatka školica donosi nam detaljne upute kako da fenjer pretvorite u svečani stalak za tortu.

U nastavku teksta donosimo vam upute Marijele Spaić kako da svom fenjeru date potpuno novi život.

Rastavljanje fenjera i pripreme

Rastavite fenjer i izvucite one male metalne dijelove s čavlićima koji spajaju fenjer ako ih ima.

Od materijala i alata vam je potrebno: kuhinjska daska (ja sam kupila okretnu), akrilna bijela boja, zlatna akrilna boja, ljepila, kistovi, lak za raspucavanje za vintage izgled (po želji), mali metalni kutevi i ukrasi (po želji), mali križasti odvijač, zaštitni najlon  i posudice za boju

Priprema površine

Ošmirglajte lagano sve površine bilo da su impregnirane ili ne. Impregnirane dobro ošmirglajte. Zamutite akrilnu boju u rjeđe: pola akrilne-pola vode. Ovo nam je jedna vrsta prajmera.

S obzirom da se radi o drvu biti će dovoljno jer će drvo upiti prvi sloj boje. Kasnije ćete boju nadograđivati u slojevima.

Napomena: Kada se radi s keramikom plastikom itd. ide drvofiks pomiješan s bojom i vrlo malo vode.

Debelim mekim plosnatim kistom pređite sve površine. Rjeđa boja će ući i u one male nepravilnosti

Zamutite drugi sloj boje tako da u čistu akrilnu dodate malo vode (do lijepe, ali gušće mazivosti ) Drugi sloj boje nije potpuno prekrivanje te ga tako možete ostaviti za vintage izgled. Potpuno prekrivanje je treće ili četvrto omazivanje.

Prednost akrilnih boja je ta da sušenje možete ubrzati fenom.

Ukrasi

Ja sam ove ukrase kupila davno na ebay. Detalji čine život ljepšim

Ako vam se sviđaju ukrasi, dodajte ih vašem stalku.

S obzirom na to da želim vintage izgled samo lagano plosnatim kistom na kojem je malo boje prelazim preko površine ukrasa. Želim da mi se vidi crni dio za vintage izgled. Ide sušenje!

Ovi kutevi su prekrasni, a i stabilizirali su mi stalak koji se klimao.

Tko želi može dodatno dodati starinski izgled stalku lakovima za raspucavanje.

Skroz osušenom stalku čistim i suhim kistom dodamo lak iz prve bočice.

Kada se osuši, ali ne skroz dodamo na njega obilnije dodamo drugi sloj. Ide sušenje! Također može fenom.

U pukotine sam krpicom utrljala porporina zlatni prah. Sve ovo imate kupitii u hobby dućanima.

Spajanje

Spojite vaš stalak nakon sušenja svih dijelova.

Prvo ljepilo uhu koristila sam za ukrase na stalku, dok sam drugo za spoj daske i stalka. Možete dodatno izbušiti rupice i staviti vitice ako ne nađete odgovarajuća ljepila.

Za završni vintage izgled stavite malo boje na krpicu. Ja sam koristila uljanu tamno smeđu. Pređite preko rubova. Suhom pamučnom krpicom istrljajte cijeli stalak.

Završni izgled

U stalak sam dodala i zaljepila malo ogledalce koje će mi služiti za refleksiju svjetlosti kada dodam svjećice skupa s ovim limom.

I evo naš stalak je tu sa prvim delicijama… a ja čekam neku prigodnu tortu koja će krasiti njega, a on nju.

Fotografije: Marijela Spaić

2022-12-18

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Tajne savršenih čokoladnih slastica: koraci koji garantiraju uspjeh

Sljedeći članak :

OPG Matulić vas poziva na njihov poseban advent na Pašmanu: evo što vas očekuje

Povezani članci

TikTokom kruži novi viralni hit: evo kako jednostavno spremiti ostatke torte

TikTokom kruži novi viralni hit: evo kako jednostavno spremiti ostatke torte

Mirjana Bošković Smrekar 16 tra 2023
Jaja su sve skuplja: evo čime ih zamijeniti u slatkim receptima

Jaja su sve skuplja: evo čime ih zamijeniti u slatkim receptima

Mirjana Bošković Smrekar 08 tra 2023
Od ušiju ili repa: evo kako ljudi najčešće jedu čokoladnog zeca

Od ušiju ili repa: evo kako ljudi najčešće jedu čokoladnog zeca

Mirjana Bošković Smrekar 07 tra 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!