La Turka – turske slastice našle svoje mjesto u Zagrebu

Prave, tradicionalne turske baklave već su više od mjesec dana dostupne Zagrepčanima u novootvorenoj slastičarnici La Turka.

O turskim smo slasticama već više puta pisali na našem portalu, a moje oduševljenje njima s vama sam podijelila u rubrici Riječ urednice. Priliku da otkriju prave, izvorne okuse turskih slastica i bez da posjete Tursku nedavno su dobili Zagrepčani i njihovi gosti. Naime, prije nešto više od mjesec dana u Zagrebu je otvorena La Turka, slastičarnica koja nudi isključivo turske slastice.

Bogatstvo i raznolikost okusa turskih slastica potvrđuje i iznimno bogata ponuda La Turke – u njihovom katalogu može se naći trideset vrsta baklava, od kojih je svakodnevno dostupno 17 do 18 vrsta.

Uz baklave, tu su i halve i lokumi, sušeno voće, ali i čajevi i kave.

Što se sve može naći u ponudi, kakvi su Hrvati u pripremi turskih slastica, ali i koja mu je omiljena hrvatska slastica za nas je otkrio suvlasnik ove slastičarnice Tayfun Azakli.

Prije nešto više od mjesec dana Zagreb je dobio novu slastičarnicu  – La Turka Shop. Možete li nam reći vise o svojoj slastičarnici – kada je otvorena i kako to da ste odlučili otvoriti svoju slastičarnicu ovdje u Zagrebu?

Naše poduzeće djeluje u Zagrebu već 7-8 godina proizvodeći baklava te je uglavnom fokusirano na veleprodaju i izvoz u druge zemlje Europske unije. Već neko vrijeme razmišljamo o otvaranju maloprodajnog dućana. Razlog zbog kojeg smo našu prvu slastičarnicu otvorili u Zagrebu jest taj što nam je tu i dom te kako bismo mogli izravno vidjeti reakcije kupaca, ali i zbog toga što smo smatrali da ovako nešto nedostaje na zagrebačkoj gastronomskoj sceni.

Ime vaše slastičarnice je La Turka – dakle, očito je povezano s Turskom. Jesam li u pravu?

Ime našeg brenda La Turka predstavlja svojevrsnu igru s talijanskim izrazom „alla Turca“ što otprilike znači „na turski način“. Vlasnici našeg poduzeća, gospodin Vedi Zarifgil i ja smo Turci koji su oženili Hrvatice i koji žive u Hrvatskoj. Tako da bismo mogli reći da naše poduzeće ima veze s Turskom, ali sve je počelo u Zagrebu.

Koje turske slastice imate u ponudu – baklave, lokume, halve?

Svaki dan nudimo različite vrste svježe pečenih turskih baklava. Sve se svakodnevno peče i servira u našem lokalu u jutarnjim satima. Imamo različite turske delicije koje smo uvezli od naših partnera proizvođača iz Turske. Nudimo razne prepakirane halve, datulje u različitim veličinama, različito orašasto i sušeno voće. I svakako ne smijemo zaboraviti ni turski čaj i kavu.

Koliko različitih vrsta baklava, lokuma i drugih slastica imate i tko ih priprema? Je li vaš slastičar iz Turske? Jesu li sve slastice pripremljene u vašem lokalu ili dolaze iz Turske?

Imamo 30 vrsta baklava u katalogu. U našem dućanu svakodnevno mijenjamo vrste, ali svakog se dana može birati između 17 i 18 dostupnih, različitih vrsta. Tim koji je zadužen za pripremu naših slastica su slastičari iz Turske koji imaju više desetljeća iskustva u proizvodnji baklava. Visokvalitetna baklava je jako osjetljiv i poseban proizvod koji mora biti pripremljen svakodnevno. Dakle, svakodnevno proizvodimo naše baklave u našem dućanu. Turske slastice i halva zahtijevaju drugačije vještine i one nisu toliko lomljive pa njih uvozimo iz Turske.

A što je s pićima? Možemo li kod vas isprobati različita turska pića?

Trenutno nudimo tradicionalnu tursku kavu i čaj. Kava koju koristimo je Mehmet Efendi, kava vodećeg proizvođača turske kave u Turskoj, a čaj dolazi iz grada Rize gdje raste čaj. Planiramo uvesti još izbora uskoro.

Vaš dućan je otvoren više od mjesec dana. Kakve su dosadašnje reakcije kupaca? Mislite li da vas Zagrepčani vole?

Jako smo zadovoljni reakcijama. Uglavnom, ukoliko netko posjeti naš dućan i isproba naše proizvode, obično nam se vrati. A baš to je ono što trebate u gastronomiji. Vjerujem da je naša ljubav sa Zagrepčanima obostrana.

Jeste li probali turske slastice koje su pripremili Hrvati i što mislite o našem znanju u pripremanju turskih slastica?

Mislim da nisam probao turske slastice koje su pripremili Hrvati, osim možda nekoliko pokušaja moje žene, a tu moram biti jako oprezan u ocjenjivanju. Šalu na stranu, povjesničari gastronomije su zapisali, barem sam ja to pročitao, da se štrudel razvio na osnovi baklave pa se možda tu može vidjeti neki utjecaj. Opće znanje naših gostiju koji posjećuju naš dućan je na različitoj razini, ali svakako postoji interes za učenje i kušanje.

Imate li u planu otvoriti neki drugi dućan u budućnosti ili je ovo dovoljno za vas?

Imamo planova za širenje našeg posla u i izvan Hrvatske.

Koji je vaša omiljena turska slastica i zašto?

Mislim da ih imam previše, ja sam sladokusac. Ali ako bih morao odabrati, vjerojatno bi to bio Şobiyet koji predstavlja kombinaciju pistacija i kreme unutra. Za mene on ima odličnu teksturu i okus.

Jeste li imali priliku posjetiti neke hrvatske slastičarnice u Zagrebu i što mislite o njima?

Posjetio sam nekoliko slastičarnica i restorana u Zagrebu. Moram priznati da ima nekoliko jako dobrih slastičarnica. Doista poštujem sve one koji ulože srce i ljubav kako bi napravili odličan proizvod.

Jeste li ikad probali tradicionalne hrvatske kolače? Imate li već omiljeni?

Hrvatska ima odličan izbor slastica: moj omiljeni je mađarica i onaj mali kolač sa sjemenkama maka. Moja svekrva peče odlične hrvatske kolače.

I na kraju – možete li nam preporučiti što bismo trebali probati u vašoj slastičarnici – što je najbolje?

Doista je teško odgovoriti na ovoj pitanje, budući da na kraju svaki desert nađe svoga obožavatelja. Imamo različite vrste baklava s pistacijom za ljubitelje pistacije. Neki su ljudi doista ludi za orahom pa i njih nudimo u različitim kolačima. Lješnjaci i bademi također imaju svoje obožavatelje. Dakle, moja preporuka bi bila da dođete i vidite što imamo, isprobate i odlučite sami za sebe.

Fotografije: La Turka

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

1 Comment
  1. Cestitam divnoj mladoj kreativnoj i talentiranoj g.Tetezi na svim postignucima u svijetu okusai art a slasticarstva ,a kamoli edukacija putem radionica,zelim tu knjigu svakako i hvala Vam na tome s postovanjem vl.slasticarnice “Saramassi”iz Samobora ,Trg kralja Tomislava7…

Leave a Reply

Your email address will not be published.