I uskršnji zeko bi rado isprobao ovu neizostavnu slasticu – Carrot cake

Ova  je torta zdrava i ukusna, a njezin izgled se savršeno uklapa u uskršnju priču.

Carrot cake, kod nas poznatija kao Torta od mrkve, u literaturi se prvi put pojavljuje 1300-ih, a prvu točnu definiciju za nju dao je 1398. John de Treviss, koji je opisao koja je razlika između kolača od mrkve i torte od mrkve. Naime, torta se tijekom pečenja preokreće  što dovodi do toga da je nakon pečenja ravna s obje strane.

Iako je poznata još od XIV. stoljeća, prvi službeni recept za Carrot cake našao se u francuskoj kuharici tek u XIX. stoljeću, točnije 1827. godine.

Ne postoje konkretni podaci o njezinom nastanku pa povjesničari hrane pretpostavljaju kako je torta nastala kao izvedenica pudinga od mrkve u kojem su tijekom srednjeg vijeka uživali Europljani. Budući da je u to vrijeme bilo jako teško doći do šećera i drugih zaslađivača Britanci su koristili mrkvu u tu svrhu.

Ovu je slasticu volio i George Washington pa se ona često služila na zabavama koje je organizirao, a koliko je popularna u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje i činjenica da su joj posvetili jedan dan koji se obilježava 3. veljače.

Torta od mrkve izrađuje se od spužvastog biskvita u koji se dodaje ribana mrkva koji se zatim ukrašava bijelom glazurom ili kremom od mascarponea na kojoj se s narančastom glazurom iscrtavaju oblici mrkve ili se stavljaju mrkve izrađene od marcipana.

Želite li i vi pripremiti tortu od mrkve, potražite provjerene recepte naših suradnica na ovoj poveznici.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.