Trend burn away torti totalno je zapalio TikTok, a svakodnevno se objavljuje mnoštvo ovih zanimljivih, naizgled kompliciranih, a tako jednostavnih torti.
Od početka siječnja TikTok doslovno „gori“ od objava gorućih torti, a oznaka #burnawaycake već je prikupila preko 154 milijuna pregleda. Riječ je o najnovijem trendu koji je preuzeo korisničke feedove, a radi se o slavljeničkoj torti koja gori.
Iako prije paljenja izgleda kao sasvim obična torta na kojoj je jestiva pokrivka, u trenutku kada se približi šibica ili upaljač pokrivka počinje gorjeti, a ispod goruće se slike prikazuje druga slika.
Ovaj se trend već naveliko koristi za rođendanske proslave, proslave diploma, zaruka, obznanjivanje trudnoće, otkirvanje spola, ali i brojne druge prigode.
Iako naizgled kompliciran, ovaj je trend zapravo vrlo jednostavan, a riječ je o wafer papiru koji se stavlja iznad jestive pokrivke od koje je odvojen šećernom glazurom, a koji zbog sastojaka od kojih je izrađen lako gori i tako stvara wow-efekt.
Kanadska slastičarka Namaya Navaratnarajah započela je ovaj trend, a svoje kreacije na TikToku i Instagramu objavljuje pod imenom @cakesbynams. Prvu tortu koja izgara objavila je na samom kraju godine ni ne sluteći koliku će joj slavu ove torte donijeti, a torta koja je promijenila sve je ona s Taylor Swift. Video u kojem je objavljena torta na kojoj se nakon paljenja prikazuje slika s turneje Taylor Swift postao je viralan te je prikupio više od 20,5 milijuna pregleda te 2,5 milijuna oznaka “sviđa mi se”.
Tajna ovog efekta je wafer papir koji se izrađuje se od maslinovog ulja i krumpirovog škroba što omogućuje lako gorenje. Nakon što se glazurom obloži torta na vrh se postavlja šećerna pokrivka, a rubovi pokrivke prekriju se glazurom. Zatim se na te rubove prisloni goruća pokrivka koja je nešto većih dimenzija od donje. I njezine je rubove potrebno sakriti dekorativnim elementima od šećerne glazure. Budući da šećerna glazura ne gori, kada plamen dotakne dekoracije od šećerne glazure ugasiti će se. Potrebno je otprilike 40 do 50 sekundi da gornja pokrivka izgori i pokaže se donja slika, ovisno o veličini torte, a za paljenje se preporučuje dugačka šibica ili upaljač jer je potrebno neko vrijeme dok pokrivka krene gorjeti. Također pazite da odjeća i kosa nisu u blizini plamena i pokrivke kada krene gorjeti.
Mnogi se pitaju utječe li paljenje gornje slike na okus torte, no odgovor je ne, a ukoliko niste ljubitelj okusa šećernih pokrivki slobodno ju možete maknuti s torte.
Za sve one koji bi se i sami željeli okušati u pripremi ovakve torte, Namaya je pripremila i tutorijal dostupan po cijeni od 5,84 USD.
Izvor: nypost.com
Fotografija: cakesbynams