Gorke vijesti: u virovitičkoj tvornici više se neće proizvoditi šećer iz šećerne repe

Prestanak proizvodnje šećera u šećerani u Virovitici posljedica je racionalizacije poslovanja nakon udruživanja tri hrvatske šećerane.

Nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, započela je racionalizacija poslovanja grupe, piše poslovni tjednik Lider, navodeći da će se posljedice najviše osjetiti u šećerani u Virovitici koja od prošlog tjedna ima samo šezdesetak zaposlenika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe neće biti. Lider navodi i da unatoč tome što je Virovitička šećerana tehnološki najnaprednija u Hrvatskoj, to ju nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja većine radnika.

Na upit Zagrebačke burze o medijskim napisima o zatvaranju i otpuštanju radnika, iz Viro tvornica šećera navode da su nakon objedinjavanja svih hrvatskih proizvođača šećera „svi proizvodni kapaciteti, uključujući i ugovore o radu radnika Viro tvornice šećera d.d. prenijeti na novoosnovano trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera d.d. Zagreb.“

Lider piše da je najveći razlog zašto se ovo dogodilo premala proizvodnja šećerne repe na području kojem gravitira tvornica i da već godinama poljoprivredna politika zanemaruje važnost intenzivnijeg poticanja proizvodnje šećerne repe te pod pritiskom snažnog lobija iz “starih” članica EU dozvoljava da hrvatska proizvodnja šećera praktički prestane.

Postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera – tri hrvatske šećerane – Viro Tvornica šećera, Tvornice šećera Osijek i županjske Sladorane, dovršen je krajem listopada 2019. udruživanjem proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva i prijenosom njihovih imovina na trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera, u kojem Tvornica šećera Osijek drži 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Izvor: Lider.hr

Fotografija: Mirjana Bošković Smrekar

Iva Lukač
Iva Lukač

U izboru između slanog i slatkog, ona uvijek bira slatko, u kojem najviše uživa u društvu svojih bliskih prijatelja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.