• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Francuzi o nazivu popularne slastice raspravljali u parlamentu

Francuzi o nazivu popularne slastice raspravljali u parlamentu

Mirjana Bošković Smrekar 18 lip 2018 Novosti Leave a comment

Skupina desničara koji zagovaraju upotrebu imena chocolatine prošlog je mjeseca predala zahtjev francuskom parlamentu da se ovaj naziv koristi kao službena alternativa nazivu pain au chocolat, no zahtjev je odbijen.

Do francuskog je parlamenta stigla jezična rasprava koja se vodi oko toga koji naziv treba koristiti za poznatu francusku slasticu.  Naziv pain au chocolat koristi većina Francuza, kao i turisti, dok se naziv chocolatine koristi na jugozapadu Francuske gdje se on smatra regionalnim  ponosom.

Ova se rasprava vodi već desetljećima, a prošlog je mjeseca stigla do francuskog parlamenta, što ukazuje na važnost koju gastronomija ima u Francuskoj. Deset je zastupnika iz regije Gascony predstavilo zahtjev u kojem traže da naziv chocolatine ima isti status kao i naziv pain au chocolat, u svrhu zaštitite popularnih izraza te promocije kvalitetnih regionalnih proizvoda. Zahtjev je odbijen nakon intervencije ministra poljoprivrede Stéphanea Traverta, koji je naglasio da traženi zahtjev nije na razini onoga što se očekuje od Narodne skupštine.

Neki mediji podrijetlo ove slastice vraćaju 180 godina unazad, kada je austrijski pekar August Zang 1830-ih godina otvorio pekarnicu u Parizu gdje je prodavao bečke čokoladne kroasane zvane schokoladencroissants.

Fotografija: Unsplash

francuske slastice slatka baština slatke vijesti zaštita imena 2018-06-18
Tags francuske slastice slatka baština slatke vijesti zaštita imena

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Pita s malinama

Sljedeći članak :

Torta četiri čokolade

Povezani članci

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023
Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Mirjana Bošković Smrekar 28 ruj 2023
Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Slatkopedija 27 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!