• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Dulce de leche – slatki južnoamerički namaz

Dulce de leche – slatki južnoamerički namaz

Mirjana Bošković Smrekar 25 ruj 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Poznati južnoamerički slatki namaz odličan je dodatak brojnim slasticama.

Dulce de leche je španjolski naziv za tradicionalni južnoamerički slatki namaz što u doslovnom prijevodu znači  slatko od mlijeka. Ovaj je namaz  omiljen u Argentini, Brazilu, Čileu, Dominikanskoj Republici, Paragvaju, Peruu, Urugvaju, Meksiku, Kolumbiji i Venezueli.

Portugalci ga nazivaju Doce de leite, Meksikanci Cajeta, a u Kolumbiji i Venezueli poznat je pod nazivom Arequipa.  Francuzi ovaj namaz zovu Confiture de lait, a Amerikanci Milk jam. Dulche la leche može se izraditi u dvije varijante: kao namaz i kao preljev, što ovisi o dužini kuhanja.

Izrađuje se od zaslađenog kondenziranog mlijeka koje je potrebno kuhati nekoliko sati, ali se može izraditi i od običnog kipućeg mlijeka i šećera. Prilikom kuhanja mogu se po želji dodati i drugi sastojci, kao što je vanilin šećer, maslac i soda bikarbona, zahvaljujući kojoj ovaj namaz postaje tamniji.

Dulce la leche se upotrebljava kao namaz za kruh te pri izradi različitih slastica (kao preljev za palačinke, sladoled, torte…).

Fotografije: Kate Bošković

[print_link]

dulce de leche južna amerika karamel slatka baština slatki namaz slatki preljev svjetske slastice 2017-09-25
Tags dulce de leche južna amerika karamel slatka baština slatki namaz slatki preljev svjetske slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Master-class Moderni tartovi

Sljedeći članak :

Francuski tost

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!