• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Slana jela lako postanu slatka: donosimo dva recepta za vodnjanske – njoke

Slana jela lako postanu slatka: donosimo dva recepta za vodnjanske – njoke

Slatkopedija 12 lis 2021 Naše slastice Komentari isključeni za Slana jela lako postanu slatka: donosimo dva recepta za vodnjanske – njoke

Njoki s marmeladom i chifeleti posebne su vodnjanske slastice nastale od – ostatak tijesta za njoke ili knedle.

Vodnjanska, ali i istarska gastronomija, svoje korijene nalazi u venecijanskoj kuhinji. Ipak, u njenim se okusima otkriva i austrougarski, ali i slavenski utjecaj.

U prošlosti su se u Vodnjanu njoki, kendle ili okruglice pripremali nedjeljom ili praznicima. Upravo je priprema njoka označavala trenutak susreta žena svih generacija u obitelji – tijekom te pripreme prenosila se kulinarska tradicija s jedne generacije na drugu. Starije žene brinule su se o receptima i ponosno su svoj tajni sastojak prenosile kćerima i unukama.

Ostatke krumpirovog tijesta za pripremu njoka, knedla ili okruglica u Vodnjanu nikad nisu bacali, već su od njih radili – slastice.

Uz krumpir, za pripremu se koristilo pšenično brašno po koje se nekad odlazilo u mlin. Međutim, taj je običaj prestao u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Ostatke tijesta se nikada nije bacalo već bi ih se iskoristilo za pripremu druge slastice – chifeleta. Tijesto se pržilo i posipalo šećerom, a nakon što su bili spremni davali su ih djeci, kojima je to, u vrijeme kada nije bilo bombona i ostalih slatkiša koje danas imamo u izobilju, bila omiljena slastica. Osim chifeleta, od preostalog tijesta pripremali su se njoki s marmeladom ili šljivama na maslacu, sa šećerom, krušnim mrvicama i cimetom.

Recepte za ove dvije nesvakidašnje vodnjanske slastice vam, zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Vodnjana, donosimo u nastavku.

Njoki s marmeladom

Sastojci
Njoki
  • 600 g krumpira
  • 2 cijela jaja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 g brašna
  • sol po ukusu
Punjenje
  • marmelada po želji
Preljev
  • maslac
  • krušne mrvice
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat cimeta
Priprema
Njoki

Oguljeni krumpir kuhajte u kipućoj vodi dok ne omekša. Ocijedite krumpir, pustite da se ohladi, dovoljno da se njime može rukovati, ali da bude još uvijek topao.

Krumpir zgnječite te dodajte u njega jaja, ulje, brašno i sol i sve zajedno dobro izmiješajte pa umijesite tijesto. Na pobrašnjenoj dasci tijesto zatim razvaljajte i izrežite na kvadrate. Na svaki stavite pola žličice marmelade, preklopite krajeve i oblikujte okruglice.

Kad ste napravili sve njoke, stavite ih u kipuću vodu. Kada isplivaju kuhajte ih još 5 minuta.

Preljev

U tavi na maslacu popržite krušne mrvice, zatim dodajte šećer i cimet. Kuhane njoke vadite iz vode cjediljkom i prelijte ih smjesom od mrvica i šećera. Poslužite toplo.

Chifeleti

Priprema

Od istog tijesta za njoke odvojite veličinu oraha i oblikujte potkovu. Pržite na vrućem ulju do zlatne boje. Izvadite iz ulja, odložite na kuhinjski papir da upije višak masnoće, zatim na tanjur i pospite šećerom.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodnjana

Fotografije: Turistička zajednica Grada Vodnjana

naše slastice njoki slatka baština slatki njoki vodnjan vodnjanski njoki 2021-10-12
Tags naše slastice njoki slatka baština slatki njoki vodnjan vodnjanski njoki

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Matejka Buča o svojoj novoj kuharici: „Najteže mi je bilo odabrati recepte za slastice!“

Sljedeći članak :

Svaku sekundu truda vratit će vam svojim okusom: uživajte u tartu s poširanim kruškama

Povezani članci

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Mirjana Bošković Smrekar 08 ožu 2023
Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Mirjana Bošković Smrekar 08 ruj 2022
Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Slatkopedija 06 stu 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!