Čokoladne tortice za rođendan kraljice Elizabete II.: kraljevski slastičari otkrili recept

Iako je svoj 94. rođendan proslavila u izolaciji, slatkih zalogaja ipak nije nedostajalo – kraljica Elizabeta uživala je u čokoladnim torticama čiji je recept od jučer javno dostupan.

U Velikoj Birtaniji jučerašnji je dan prošao u znaku kraljice Elizabete II. Naime, ona je jučer proslavila 94. rođendan, ali ovogodišnja je proslava zbog epidemije koronavirusom bila nešto skromnija. Unatoč tome, kolača nije nedostajalo, a kraljevski su chefovi na službenim mrežnim stranicama, kao i na službenim profilima kraljevske obitelji na društvenim mrežama podijelili recept za čokoladne tortice kojima je britanska kraljica zasladila svoj veliki dan. Ne treba ni spominjati koliko je oduševljenje ova objava izazvala kod korisnika društvenih mreža. Kraljevski su slastičari pozvali pratitelje da podijele svoje verzije ovih tortica na društvenim profilima uz tag #royalbakes.

I inače je poznato da je kraljica ljubiteljica čokoladnih slastica – omiljena slastica joj je čokoladna torta koja se ne peče, a čiji je recept još prošle godine otkrio njezin kraljevski chef i bivši osobni kuhar, Darren McGrady.

 Kako biste i vi mogli uživati u kraljevskim torticama, u nastavku vam donosimo recept koji je jučer „srušio“ internet.

View this post on Instagram

🎂🧁🎈Happy birthday to Her Majesty! To celebrate The Queen's birthday we are sharing a chocolate cupcake recipe from The Royal Pastry Chefs. If you or a loved one are celebrating a special occasion during isolation why not treat yourself to some #RoyalBakes? Remember to share your creations with us! Ingredients for the cake sponges – (serves approximately 15) 15g vinegar 300ml milk 50ml vegetable oil 60g butter (melted and cool) 2 eggs 5ml of vanilla essence 250g of self-raising flour 75 of cocoa powder 300g caster sugar 10g bicarbonate of soda 100g white chocolate chips cupcake cases Ingredients for the buttercream topping: 90g of high percentage dark chocolate 100g butter 125g icing sugar Option to also use Royal icing, instead of buttercream: Royal icing available pre made in shops Add food colouring to create different colours Cake sponge method: -Preheat the oven to 150 C -Combine the flour, sugar, cocoa powder and bicarbonate of soda into a mixing bowl -Whisk the eggs in a separate jug, with the vanilla essence, melted butter, oil, milk and vinegar -Slowly add the wet mixture into the dry mixture, little by little -Ensure the batter is smooth with no lumps -Finally add the chocolate chips (alternatives could be nuts, dried fruit) -Lay the cupcake cases onto a tray -Use a metal spoon to equally divide the mixture into the cases -Bake for around 15-18 minutes, take out of the oven when golden and springy on touch -Leave to cool Buttercream icing method: -Cream the sugar and butter together, until light and creamy -Add in the warm melted chocolate -If you have a piping bag to hand, pipe the icing on the top of cakes for decoration (otherwise gently use a teaspoon or small spatula to ice) Royal icing method: -If decorating with royal icing, roll the icing out and cut into circular disks -Lay the disc over the cupcake and mould to required shape We hope you enjoy! #RoyalBakes 🧁

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Sastojci
(za otprilike 15 komada)
Biskvit
  • 15 g octa
  • 300 ml mlijeka
  • 50 ml biljnog ulja
  • 60 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)
  • 2 jaja
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • 250 g brašna za dizana tijesta
  • 75 g kakao praha
  • 300 g šećera
  • 10 g sode bikarbone
  • 100 g kapljica bijele čokolade
  • kalupi za cupcakese
Buttercream
  • 90 g tamne čokolade s visokim udjelom kakaa
  • 100 g maslaca
  • 125 g šećera u prahu

Možete koristiti i tzv. kraljevsku glazuru umjesto buttercreama.

Priprema
Biskvit

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.

U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao prah i sodu bikarbonu.

U drugoj posudi pomiješajte tekuće sastojke: jaja, ekstrakt od vanilije, maslac, ulje, mlijeko i ocat.

Polako dodajte tekuću smjesu u suhu.

Smjesa mora biti glatka, bez grudica.

Na kraju dodajte čokoladne komadiće (alternativa mogu biti orasi, bademi, lješnjaci i suho voće).

Kalupe rasporedite po limu za pečenje. Žlicom ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe.

Pecite oko 15 do 18 minuta, izvadite iz pećnice kada dobiju zlatnu boju. Ostavite da se ohlade.

Buttercream

Umiješajte šećer i maslac dok smjesa ne postane lagana i kremasta.

Dodajte toplu i otopljenu čokoladu.

Ukoliko imate vrećicu za ukrašavanje, ukrasite istiskivanjem kreme na vrh tortice (inače možete koristiti čajnu žličicu ili malu špatulu).

Izvorni recept potražite na poveznici.

Fotografija: Unsplash

Iva Lukač
Iva Lukač

U izboru između slanog i slatkog, ona uvijek bira slatko, u kojem najviše uživa u društvu svojih bliskih prijatelja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.