Korčulanska slastičarnica Škatula od zaborava čuva sve one tradicionalne korčulanske slastice kojima su se sladile (i još uvijek slade) sve važnije obiteljske proslave i svi važniji dani.
Klašuni, lumabarajske krokande, rogačini, mandolive, broštulani minudli… – ne, ne nabrajamo samo slatke korčulanske riječi, već vam najavljujemo što ćete sve moći kupiti ovog svibnja na prvom izdanju našeg festivala SlatCroFest by Slatkopedija koji će se od 1. do 4. svibnja održati u samom središtu Splita.
To su samo neke od tradicionalnih slastica koje je u svoju Škatulu (kutiju, op. a.) zatvorila Josipa Barčić, vlasnica ove poznate korčulanske slastičarnice koju je na otvaranje ovog slatkog mjesta potaknula želja da za svoju dušu otvori malo, slatko mjesto u kojem će se ljudi osjećati toplo i ugodno.
„Tako i dan danas radim posao koji volim i koji me ispunjava, sretna što mi vjetar u leđa svakodnevno daju ljudi koji uživaju u pripremljenim kolačima.“ – ponosno priča Josipa.

Danas se u njihovoj ponudi može naći široka paleta tradicionalnih korčulanskih slastica koje se u Škatuli pripremaju „prema tradicionalnoj recepturi i priči naših majki, baka i prabaka“.
Ne čudi stoga da čak 11 proizvoda nosi oznaku Hrvatski otočni proizvod, a njih 4 oznaku „Korčula suvenir“.
Osim gore navedenih slastica i niza drugih keksića, tu su i moderni namazi s aromom tradicije na čije ih je stvaranje potaknula radoznalost i želja za stvaranjem modernih receptura.
„U izradu kolača i džemova utkano je godinama prikupljano znanje, recepti i slatke tajne korčulanskih baka. Ponuda okusa i mirisa otoka Korčule nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“ – ističu u Škatuli.

Osim bogate ponude slastica, Škatula nudi i program radionica na kojima znanje pripreme korčulanskih slastica prenose drugima: „Iz želje da sačuvamo i vratimo iz zaborava autohtone recepte korčulanskih baka i prabaka bavimo se ne samo prodajom tradicionalnih slastica već i edukacijom izrade istih. Nesebično dijelimo naša znanja, užitak i dugogodišnje umijeće pripreme autohtonih kolača otoka Korčule.“
Nama u Split, od 1. do 4. svibnja donose okuse Korčule i to ne samo svojim proizvodima već i uključivanjem u dodatnim program radionica i konferencije, a što su nam sve još pripremili otkrit ćemo vam u danima koji dolaze.
Fotografije: Škatula