Buche de Noel neizostavna je slastica na blagdanskim stolovima diljem Francuske, a ukoliko i vi želite izraditi ovu šarmantnu, efektnu slasticu predlažemo vam da pratite recept koji s nama dijeli Luce s Instagram profila Lucina spiza.
Sastojci
Za biskvit
- 6 jaja, odvojiti žumanjke i bjelanjke
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50g oštrog brašna
- 1 velika žlica kakaa
- pola žličice praška za pecivo
Za kremu
- 2dcl slatkog vrhnja za šlag
- 200g krem sira
- 100g bijele čokolade
- 1 vanilin šećer
Za ganache
- 200g tamne čokolade
- 200ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema
Za biskvit žumanjke i šećer pjenasto smiksajte, zatim dodajte suhe sastojke, smiksajte i na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka dok se sve sjedini. Pecite 12 minuta na 180°C. Vrući biskvit odmah zarolajte i nakon 10 minuta ga odrolajte da se ohladi do kraja.
Dok se biskvit hladi izradite kremu tako da smiksate 2 dcl slatkog vrhnja za šlag. Sa strane posebno smiksajte 200g krem sira, 100g bijele čokolade i 1 vanilin šećer. Tu smjesu umiješajte u smiksani šlag i sjedinite u kremu.
Za ganche otopite na laganoj vatri čokoladu i vrhnje te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku)!
Ohlađeni biskvit namažite kremom i zarolajte. 1/3 rolata odrežite pod kutem i stavite sa strane ostatka rolata. Cijeli rolat premažite ganacheom koji je na sobnoj temperaturi lako maziv. Ako vam se previše stegne, onda 1/3 ganachea zagrijte i dodajte u ostatak te promiješajte da bude maziviji. Vilicom napravite uzorak kore drveta i od marcipana ili fondanta može oblikovati malene gljive, možete dodati grančice, brusnice…
Ukrasite po svojoj želji, dobro ohladite i uživajte.
Fotografija: Lucina spiza



