• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Avokado – zeleni izvor zdravlja

Avokado – zeleni izvor zdravlja

Mirjana Bošković Smrekar 03 kol 2018 Novosti Leave a comment

Avokado se smatra najnutritivnijim voćem u prirodi, a njegov naziv dolazi od astečke riječi ahuacatl. Naziva se još i “aligatorska kruška”, a taj naziv dobio je po obliku te gruboj površini kore.

Podrijetlo avokado vuče iz Središnje i Južne Amerike, gdje se počeo uzgajati 8000 g. pr. Kr., a tamo su ga oduvijek smatrali kraljevskim voćem.

Ljekovita svojstva avokada

Avokadu se pripisuju brojna ljekovita svojstva. Koristi se za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, zbog kvalitetnog sastava masnih kiselina koje sadrži te za regulaciju krvnog tlaka zbog bogatstva kalijem. Sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate. Bogat je izvor vitamina E koji štiti kožu, a važan je i za normalno funkcioniranje organizma. Dijetalna vlakna koja se nalaze u avokadu reguliraju probavu i štite probavni sustav te pomažu kod regulacije težine tako što na sebe vežu vodu i povećavaju volumen što daje osjećaj sitosti. Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja stoga se koristi u kozmetičkim tretmanima te za  zaštitu od sunca.

Kupovina i čuvanje avokada

Prilikom odabira avokada bolje je uzeti tvrdi i nezreli avokado, koji će stajanjem na sobnoj temperaturi dozrjeti. Zreli avokado treba se čuvati u hladnjaku, do sedam dana. Zrelost avokada utvrđuje se opipom: nezreli avokado je tvrd na dodir, zreli blago mekan, a  prezrelom se na mjestu pritiska stvaraju udubine. Pire od avokada može se čuvati u zamrzivaču do pet mjeseci.

Upotreba avokada u slasticama

Avokado se koristi u pripremi brojnih slastica, poput moussea, sorbeta i sladoleda, ali i u pripremi voćnih salata.

Fotografije: Pixabay

avokado voće zdrave slastice 2018-08-03
Tags avokado voće zdrave slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Alphabet torta

Sljedeći članak :

Čokoladni fudge od slanutka, lješnjaka i brusnica

Povezani članci

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023
Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Mirjana Bošković Smrekar 28 ruj 2023
Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Slatkopedija 27 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!