Akcija #recimoimhvala: Iz Kavane Grofica Marica poručuju: „Indirektno svjedočiti najljepšim životnim trenucima, velika je čast“

Iz Varaždina nam stiže slastičarnica Kavana Grofica Marica koji su svojim sudjelovanjem u akciji odlučili uljepšati dan hrabroj mladenki s područja Varaždinske županije.

Ekos pekarnica započela je s proizvodnjom pekarsko-slastičarskih proizvoda 2004. kao jedna od tvrtka kćeri Ekos Holdinga d.o.o., a otkako je 2009. otvorena Kavana Grofica Marica u samom srcu Varaždina, na gradskom Korzu, slastičarski dio proizvodnje polako se preselio na novu, spomenutu, lokaciju. Danas se u Kavani dnevno proizvodi  više od 30 vrsta kolača i torti, a izuzev perioda korone i korizme, gotovo da nema vikenda bez svadbene torte. Vrijedne slastičarke i slastičari ove Kavane Grofica Marica tijekom godina isporučili su na tisuće prigodnih torti za različite svečane prilike, stoga je teško uopće pretpostaviti okvirni broj do sad pripremljenih svadbenih torti. „Ono što možemo istaknuti jest da nam mladenci uredno ostaju vjerni gosti te daju preporuke poznanicima koji također planiraju svadbenu svečanost pa smo se tako u posljednje vrijeme profilirali kao jedna od najpopularnijih lokalnih opcija za svadbene torte i slastice što nas iznimno raduje.“ – govore nam iz Kavane.

Na pitanje koja im je torta posebno ostala u sjećanju i zašto kažu:  „Ovo je pitanje koje iziskuje vrlo subjektivan odgovor, stoga ću na njega tako i odgovoriti. U trenutku narudžbe, tek sam relativno kratko bila slastičar Kavane, kao i profesionalni slastičar uopće, stoga sam se malčice i bojala svake svadbene torte s mišlju ‘što ako s ovom nešto pođe po zlu?’.  Naručitelj je bio sestrin kolega iz gimnazije koji je, kao i ja, mimo svoje struke odlučio krenuti u gastronomske vode i postao kuhar. Osim želje da osvjetlam obraz Kavani, sestri, sebi, dodatni pritisak je stvorila pusta ideja da će na proslavi potencijalno biti nekolicina kolega koji znaju što je lijepo i što valja i da ako sada zeznem, nema povratka (sada mi je gotovo smiješno kada se prisjećam). Iako mi mladenci, u pravilu, daruju povjerenje i uz nekoliko naputaka daju slobodne ruke što se tiče dizajna, prilikom završavanja ove torte, sloboda se činila kao dvosjekli mač zbog pritiska koji sam si nametnula. Gotovo da nisam koristila kutomjer ne bih li bila 100 % sigurna da je sve točno onako kako sam zamislila. Na kraju, torta koju sam napravila dan danas je jedna od meni najdražih svadbenih torti koje sam ikad završila, ako i ne torti općenito, od proporcija do palete boja, dok je povratna informacija mladenaca bila i više nego pozitivna. Eto, ova priča je samo dokaz da ni slastičari nerijetko nisu pošteđeni stresa organizacije vjenčanja, iako tuđih.“ – kaže slastičarka iz Kavane, Nika Žganec.

Kad su u pitanju dekoracije koje mladenci biraju, iz Ekosa kažu da je „u posljednje vrijeme došlo do promjena u izboru izgleda torte pa tako mladenci sve češće uzimaju torte na do dva kata, uz dodatne torte sa strane kako bi se namirio broj gostiju.“ Također, ističu i da se češće traže elegantne izdužene torte, s pokojim apstraktnim momentom, uglavnom dekorirane zlatom, srebrom, broncom, dodatkom cvijeća ili toperrima. Što se okusa tiče, u pravilu je to najčešće kombinacija čokoladne i lagane voće torte kako bi sva nepca na proslavi bila zadovoljena.

„U Kavani se trudimo pružiti više od samog uzimanja narudžbi i realiziranja torte po xy slici s interneta. Tu smo da mladence saslušamo, upoznamo i na taj im način osiguramo unikatnu, njihovim željama prilagođenu svadbenu tortu koja će predstavljati njihovu svadbu u malom. To činimo usklađivanjem dizajna i boja torte s dizajnom i bojama svadbe.“ – govori nam Nika.

Na samome završetku iz Ekosa su se osvrnuli i na njihovo sudjelovanje u akciji #recimoimhvala te poručili: „Privilegija je biti dio hvale vrijedne akcije #recimoimhvala. Na taj smo način dobili priliku dodatno zasladiti već ionako sladak dan našim zdravstvenim djelatnicima, našim prečesto podcijenjenim herojima, bez čije je požrtvovnosti period iza nas mogao imati drastično drugačiji rasplet.

Indirektno svjedočiti najljepšim životnim trenucima, velika je čast, osobito kada to činite tortom i slasticama koje čine točku na i svadbene svečanosti. Svjesni toga, ovim putem dragim mladenkama, uz najveće hvala, želimo poručiti da je vrijeme da na trenutak stanu i predahnu i da nakon dugog i intenzivnog perioda stavljanja drugih u prvi plan, preusmjere fokus na sebe i zasluženo se posvete svim dijelovima svadbe koji se tiču mladenke. Ne brinite, tortu ste riješili!“

Fotografije: Ekos

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.