Zdravi(ji) browniesi s tikvicama

Tihana Lohinski s bloga Strawberry Soup poslala nam je recept za zdrave browniese s tikvicama, za koje je inspiraciju dobila zahvaljujući našem tekstu o upotrebi povrća u slasticama.

Sastojci
  • pola šalice maslaca ili kokosovog ulja
  • 1/3 šalice tamne čokolade (ona za kuhanje)
  • pola šalice meda ili kokosovog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice naribanih tikvica (naribala sam jednu veću tikvicu i to je bila taman ta količina)
  • 1 šalica + 3/4 šalice integralnog brašna
  • pola šalice kakao praha
  • prstohvat soli
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • tamna čokolada izrezana na sitne kockice (ja sam stavila otprilike 2-3 reda tamne čokolade, vi birajte količinu po želji)
Priprema

Naribajte tikvicu u jednu plastičnu posudu i pustite da malo odstoji.

U lončiću na srednje jakoj vatri otopite maslac ili kokosovo ulje zajedno s čokoladom.

U posudi za miksanje pomiješajte dva jaja, ekstrakt vanilije, med. Na kraju dodajte otopljeni maslac i čokoladu. Naribane tikvice dobro iscijedite jer puštaju vodu, a ne želite da razmoče kolač. Zatim ih pomiješajte s ovom smjesom.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, kakao prah, prašak za pecivo i cimet.

Suhe sastojke polako umiješajte u mokru smjesu, ne koristeći mikser. Najbolje je to učiniti polako drvenom ili plastičnom kuhačom, miješajući smjesu tako da se ‘preklapa’ jedno preko drugog, dok se ne dobije konzistentna smjesa.

Dodati komadiće čokolade i sve izmiješati.

Staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći 30-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite je li kolač pečen pomoću čačkalice. Ubodite ju u sredinu kolača, ako izađe van čista, kolač je pečen, a ako je čačkalica još mokra, kolač treba još malo peći.

Napomena

Sastojke za ovaj kolač sam mjerila na šalice, a šalica koju sam koristila ima 150 ml.

Fotografije: Strawberry Soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.