Slatkopedijina rođendanska torta

Polagano se pozdravljamo s jagodama koje smo iskoristili i za rođendansku tortu našeg portala koji je jučer proslavio svoj prvi rođendan.

Sastojci
Podloga
  • oko 350 g piškota + malo mlijeka
Mousse od jagoda
  • 500 g jagoda
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g gustina
  • 380 ml vrhnja za šlag
Dekoracija
  • 2 šlag pjene
  • 1 šlagfix
  • cijele jagode
Priprema
Mousse od jagoda

Pola kilograma jagoda očistite, operite te u blenderu izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu (pire od jagoda).  U lonac stavite pire od jagoda pa mu dodajte šećer i vanilin šećer i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nakon toga dodajte prosijani gustin i pjenjačom miješajte, kuhajući na laganoj vatri još pet minuta.

Gotovi pire prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi.

Vrhnje za šlag stavite oko 156 minuta u zamrzivač kako bi se dobro ohladilo, a zatim ga istucite u čvrsti šlag. Gotovi šlag malo po malo dodajte u pire od jagoda, ručno miješajući pjenjačom ili špatulom.

Slaganje torte

Dno okruglog kalupa promjera 26 cm obložite piškotama koje ste nakratko umočili u hladno mlijeko. Oko cijele baze postavite uspravne piškote (njih ne močite u mlijeko). Kada ste cijeli kalup obložili piškotama, ulijte gotovu kremu te je izravnajte. Tortu ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći) u hladnjaku.

Dekoracija

Za dekoraciju izradite šlag sa šlagfixom pa premažite preko kreme i dekorirajte po želji.

Gotovu tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Napomena

Mi smo od ½ kilograma očišćenih jagoda dobili 380 g pirea od jagoda.

Fotografija: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.