Slatko od lubenica

Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires/Moje kulinarske ludorije vraća nas u prošlost kada su mame, bake i prabake znale kako od kore lubenice pripremiti neodoljivi slatki napitak.

Sastojci
  • 1,8 kg kore od lubenice
  • 2 kg kristal šećera
  • 600 ml hladne vode
  • 2 organske limete
  • nekoliko listića rozetle (vrsta muškatle jake arome koja daje fantastičnu aromu bilo kojem slatku)
Priprema

Nakon što ste uživali u preslatkoj lubenici, oljuštite koru tankim nožem, isijecite je na sitnije kockice, stavite ih u dublji lonac , nalijte vode do vrha te stavite na jaku vatri da provrije. Kada provrije, pustite da vrije 2 – 3 minuta,nakon toga izbacite vodu iz lonca te nanovo nalijte hladne vode pa postupak ponovite od 7 do 9 puta. Naše prabake su prakticirale po 9, a ja sam se zadržala na 7 (htjela sam neko svoje osobno iskustvo).

Stavite šećer u dublji lonac, nalijte onih 600 ml vode, promiješajte drvenom kuhačom te stavite lonac na tihu vatru da se šećer otapa i polako špinuje. Kada se šećer otopi, pojačajte vatru (srednja temperatura) da bi sirup provrio . Kada se počnu formirati mali mjehurići po površini, dodajte kockice lubenice te kuhajte slatko dobrih 25 – 30 minuta. Sklonite lonac s vatre, pokrijte ga vlažnom krpom, ostavite da prenoći i sutradan nanovo stavite lonac da se slatko kuha još 15 minuta. Pri kraju dodajte kolute limete, sklonite lonac s vatre, pokrijte ga vlažnom krpom , pustite da se slatko prohladi, zatim dodajte listove rozetle  te ga ulijte u čiste, dobro osušene tegle i dobro zatvorite čistim i suhim poklopcima.

Fotografije: Mes folies culinaires/Moje kulinarske ludorije

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.